ABD merkezli haber sitesi Axios’un iki üst düzey yetkiliye dayandırdığı bilgilere göre, Başkan Donald Trump dün sabah Beyaz Saray’daki Durum Odası’nda (Situation Room) acil bir zirve gerçekleştirdi. Toplantının ana gündem maddesini, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı yeniden kapatma kararı ve tıkanma noktasına gelen müzakere süreci oluşturdu. İsmi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, diplomatik kanallarda somut bir atılım gerçekleşmediği takdirde, askeri operasyonların çok yakında yeniden start alabileceğini belirtti.
Kritik zirveye tam kadro katılım
Beyaz Saray’dan resmi bir açıklama yapılmamış olsa da toplantıya Trump yönetiminin en kilit isimlerinin katıldığı bildirildi. Müzakerelerin bir sonraki turuna liderlik etmesi beklenen Başkan Yardımcısı JD Vance’in yanı sıra; Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Hazine Bakanı Scott Bessent, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, CIA Direktörü John Ratcliffe ve Genelkurmay Başkanı Dan Caine toplantıda hazır bulundu.
Ateşkes ihlali ve şantaj tartışması
Bölgedeki gerilim, İran’ın ABD deniz ablukasını "ateşkes ihlali" olarak nitelendirip Hürmüz Boğazı’nı sivil trafiğe yeniden kapattığını duyurmasıyla tırmandı. Trump, Oval Ofis'te basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede İran’ın "kurnazca davrandığını" ve Boğaz'ı kapatarak ABD’ye şantaj yapmaya çalıştığını ifade etti. (Dün yapılan açıklamalara göre) Trump, ABD’nin bu baskılara boyun eğmeyeceğini ancak müzakerelerin devam ettiğini belirterek, bir anlaşmaya varılıp varılmayacağına dair nihai kararın gün bitmeden netleşebileceğini sinyalini verdi.
Süre azalıyor: 22 Nisan kritik tarih
28 Şubat’ta başlayan ABD-İsrail ortak operasyonu ve İran’ın misillemeleriyle tırmanan savaş, 8 Nisan’da Pakistan’ın arabuluculuğuyla sağlanan iki haftalık geçici bir ateşkesle duraklamıştı. Mevcut ateşkes süresinin 22 Nisan Çarşamba günü dolacak olması, Washington üzerindeki diplomatik baskıyı artırıyor. Eğer taraflar bu kısa süre içinde nükleer program ve deniz geçiş güvenliği konularında orta yol bulamazsa, bölgenin yeniden topyekûn bir çatışma sarmalına girmesinden endişe ediliyor.