Milyarderler New York'ta kıskaca alındı: 5 milyon dolar üstü konutlara ek vergi

New York Belediye Başkanı Zohran Mamdani ve Vali Kathy Hochul, kentin bütçe açığını kapatmak amacıyla milyarderlerin lüks mülklerini hedef alan radikal bir vergi paketi hazırladı. 5 milyon dolar üzerindeki "ikinci konutları" kapsayan bu düzenlemenin, aralarında Donald Trump ve Jeff Bezos gibi isimlerin de bulunduğu seçkin bir kitleyi doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin finans ve ticaret merkezi New York, milyarderleri ayağa kaldıran yeni bir vergi düzenlemesiyle çalkalanıyor. Belediye Başkanı Zohran Mamdani’nin seçim vaatleri arasında yer alan ve Vali Kathy Hochul’un desteğiyle somutlaşan "pied-à-terre" (ikinci konut) vergisi, özellikle şehirde ikamet etmeyen ancak lüks mülk sahibi olan küresel elitleri hedef alıyor.

Yeni düzenleme, değeri 5 milyon doların üzerinde olan ve mülk sahibinin birincil ikametgâhı olmayan konutlardan yıllık ek vergi alınmasını öngörüyor. Uzmanlar, bu adımın New York bütçesine yılda yaklaşık 500 milyon dolar ek gelir sağlamasını bekliyor. (15 Nisan 2026 tarihli resmi açıklamaya göre) Bu kaynağın kreş hizmetleri, sokak temizliği ve kamu güvenliği gibi sosyal projelere aktarılması planlanıyor.

Milyarderler listesi kabarık 

Düzenlemeden etkilenecek isimler arasında dünya ekonomisine yön veren aktörler yer alıyor. Citadel CEO’su Ken Griffin’in 238 milyon dolarlık rekor fiyatlı penthouse dairesi, listenin en başında bulunuyor. Bunun yanı sıra Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, müzik dünyasının devleri Jay-Z ve Beyoncé, hedge fon yöneticisi Steve Cohen ve iş insanı Michael Dell gibi isimlerin lüks taşınmazları da vergi radarına girmiş durumda.

Trump ve Mamdani karşı karşıya 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York’taki ikonik Trump Tower’da bulunan mülkü nedeniyle verginin en güçlü muhaliflerinden biri haline geldi. Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda bu planın şehri ekonomik zarara uğratacağını savunurken, Belediye Başkanı Mamdani "zenginlerin payına düşeni ödeme vaktinin geldiğini" vurgulayarak geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Sermaye kaçışı endişesi 

İş dünyası ve emlak yatırımcıları ise düzenlemenin yaratacağı yan etkilerden endişeli. Eleştirmenler, bu tür bir "servet vergisinin" New York'un yatırım cazibesini kırabileceğini ve büyük sermaye sahiplerinin Florida gibi daha düşük vergi uygulayan eyaletlere kaçışını hızlandırabileceğini iddia ediyor. Vali Hochul ise bu eleştirilere, "Bu vergi New York'ta yaşayanları değil, şehri sadece bir kasa gibi kullanan dışarıdaki ultra zenginleri kapsıyor" sözleriyle yanıt verdi.

İLGİLİ HABERLER