Miçotakis: Yunanistan Hürmüz'de askeri operasyona katılmayacak

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, nükleer enerji tartışmasının açılması gerektiğini vurgularken, Hürmüz Boğazı’nda askeri operasyona katılmayacaklarını açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD merkezli Bloomberg’in Atina’da düzenlediği konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Enerji politikalarına değinen Miçotakis, ülkede nükleer enerji tartışmasının başlatılması gerektiğini ifade etti.

Hürmüz Boğazı’na askeri katılım yok

Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendiren Miçotakis, Yunanistan’ın Hürmüz Boğazı’nda herhangi bir askeri operasyona katılmayacağını yineledi. “Doğu Akdeniz, Avrupa’nın en öncelikli konusu olmalı” diyen Miçotakis, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a verdiği savunma desteğine de dikkat çekti.

Miçotakis, “Bölgede Yunan gemileri bulunuyor ve bu nedenle ilgimiz büyük. Şu anda daha fazla müdahil olmayacağız. Bunun gerçekleşmesi için birleşik bir Avrupa kararı gerekli” ifadelerini kullandı.

Trump’ın sözlerine gönderme

ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı ülkelerin Hürmüz Boğazı konusunda isteksiz olduğuna yönelik açıklamalarına da değinen Miçotakis, bölgedeki gelişmelerin küresel dengeler açısından kritik olduğunu vurguladı.

Trump’ın konuya ilişkin sözleri şöyleydi:

"40 yıldır sizi biz koruyoruz ve siz işin içine girmek istemiyorsunuz. Bazıları buna çok istekli, bazıları ise değil. Uzun, uzun yıllardır yardım ettiğimiz ülkeler var. Onları korkunç dış tehditlerden koruduk ve onlar o kadar da istekli değil. Ve bu isteklilik düzeyi benim için önemli."

Enerji ve maliyet uyarısı

Miçotakis, savaşın süresine ilişkin belirsizliğe dikkat çekerek enerji maliyetlerinin artabileceğini söyledi. “Hiç kimse savaşın ne kadar süreceğini bilmiyor, ancak süre uzadıkça maliyet artacak” diyen Miçotakis, Avrupa genelinde enerji politikalarının daha kapsamlı şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER