Macaristan'da devlet televizyonunda siyah ekran: "Yıllarca yalan söyledik, özür dileriz" mesajı yayımlandı

Macaristan'da devlet kanalı M1'in haber yayınları durduruldu. Ekrana gelen dikkat çekici mesaj ülke gündemine damga vurdu.

Macaristan'da 16 yıllık Viktor Orbán döneminin ardından göreve gelen yeni Başbakan Péter Magyar, seçim vaatleri arasında yer alan kamu yayıncılığı reformu kapsamında dikkat çeken bir adım attı. Devlete ait haber kanalı M1'in haber yayınları geçici olarak durdurulurken, ekrana yansıyan mesaj ülke genelinde geniş yankı uyandırdı.

Devlet kanalında siyah ekran yayımlandı

Uzun yıllardır yayın yapan devlet kanalı M1'in haber bültenleri askıya alınırken, izleyiciler yayın yerine siyah ekran üzerinde yer alan dikkat çekici bir mesajla karşılaştı.

Mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Kamu medyası yalan söyleyemez. Uzun yıllardır bunu yaptığımız için özür dileriz. Kamu medyası şimdi dönüşüyor ki gelecekte bağımsız ve güvenilir olsun. Haber servisi geçici olarak durduruldu. Bizimle kalın."

Seçim vaatleri arasında medya reformu vardı

16 yıllık Viktor Orbán iktidarını sona erdiren Péter Magyar, seçim kampanyası boyunca devlet imkânlarıyla propaganda yaptığı öne sürülen medya kuruluşlarının yeniden yapılandırılacağını ve sorumluların hukuk önünde hesap vereceğini açıklamıştı.

Magyar ayrıca muhalefet döneminde kamu yayıncısı M1'de kendisine yer verilmediğini, kanalın tarafsız yayıncılık ilkesinden uzaklaştığını savunmuş ve göreve gelmesi halinde kamu medyasında kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştireceğini dile getirmişti.

M1'in geleceği merak konusu oldu

Haber yayınlarının durdurulmasının ardından gözler M1'in yeniden nasıl bir yayın politikasıyla ekranlara döneceğine çevrildi. Yeni yönetimin, kamu yayıncılığının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda atacağı adımların önümüzdeki süreçte netleşmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER