İspanya’da oturum planı tartışma yarattı: Başvuru sayısı 1,35 milyona çıkabilir

İspanya’nın düzensiz göçmenlere yasal statü planında başvuru sayısının beklentilerin iki katına ulaşabileceği iddia edildi.

İspanya hükümetinin düzensiz göçmenlere yasal statü tanıma planından, kamuoyuna yansıyan tahminlerin çok üzerinde kişinin yararlanabileceği öne sürüldü. İspanya Ulusal Polisi bünyesindeki Ulusal Göç ve Sınırlar Merkezi (CNIF) tarafından hazırlanan analizde, başvuru sayısının 1 milyon ile 1,35 milyon arasında değişebileceği belirtildi.

Düzensiz göçmenler ve sığınmacılar

Raporda, ülkede halihazırda yaşayan 750 bin ila 1 milyon düzensiz göçmenin yasal statü için başvuru yapabileceği tahmin edildi. Buna ek olarak 250 bin ila 350 bin sığınmacının da düzenlemeden yararlanmak isteyebileceği ifade edildi.

Bu rakamın, Başbakan Pedro Sánchez tarafından daha önce dile getirilen yaklaşık 500 bin kişilik tahminin oldukça üzerinde olduğu vurgulandı.

Göç hareketliliği uyarısı

CNIF raporunda, planın daha geniş çaplı göç hareketlerini tetikleyebileceği uyarısına yer verildi. Belgede, İspanya’nın düzensiz göçe karşı daha müsamahakar bir ülke olarak algılanmasının uluslararası etkiler doğurabileceği kaydedildi.

İspanyol polisi, orta ve uzun vadede diğer Schengen ülkelerinden her yıl 200 bin ila 250 bin düzensiz göçmenin İspanya’ya yönelebileceğini öngördü.

Deniz rotalarında olası kayma

Raporda ayrıca Orta ve Doğu Akdeniz güzergahlarından İspanya’ya doğru bir deniz göçü kaymasının yaşanabileceği belirtildi. Bu durumun deniz yoluyla gelenlerin sayısını yıllık 6 bin ila 12 bin artırabileceği tahmin edildi.

Analizde, Almanya, İtalya ve Polonya gibi bazı ülkelerin aksine İspanya’nın Schengen iç sınır kontrollerini yeniden uygulamaya koymadığına da dikkat çekildi.

Başvuru şartları

Hükümet planına göre, 31 Aralık 2025’ten önce İspanya’da bulunduğunu kanıtlayan ve ülkede en az beş ay kalmış olan yabancılar başvuruda bulunabilecek.

Geçmiş düzenlemeler ve ekonomik etkiler

İspanya, 1975’te demokrasiye dönüşten bu yana düzensiz göçmenlere yönelik birden fazla olağanüstü düzenleme gerçekleştirdi. 1986 ile 2005 yılları arasında yürütülen programlar kapsamında 1 milyondan fazla kişiye yasal statü verildiği belirtiliyor.

Ekonomik analizler ise göçün ülke ekonomisindeki rolüne işaret ediyor. Funcas tarafından yayımlanan çalışmaya göre, 2022-2025 döneminde kaydedilen GSYH büyümesinin önemli bir kısmının yabancı doğumlu çalışanlardan kaynaklandığı ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER