İspanya Meclisi, İsrail’e silah ambargosunu kabul etti

Azınlık sol koalisyon hükümeti, Gazze’deki soykırım gerekçesiyle İsrail’e uygulanan silah ambargosunu Meclis onayıyla yürürlüğe koydu.

İspanya’da azınlık sol koalisyon hükümeti, Gazze’deki soykırım nedeniyle İsrail’e uyguladığı yaptırımlar kapsamında silah ambargosu getiren kararnameyi Meclis’ten geçirdi.

Hükümet, 9 Eylül’de Bakanlar Kurulu’nda aldığı 9 maddelik yaptırım paketinde en çok tartışılan silah ambargosunun kararnamesini, hukuki süreç gerekçesiyle 23 Eylül’e ertelemişti. Kararname, normalde 7 Ekim’de Meclis gündemine alınacaktı ancak Hamas’ın Aksa Tufanı’nın 2’nci yılına denk gelmesi ve İsrail’in baskıları nedeniyle oylama bugüne ertelendi.

Kararname, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox’un karşı oylarına rağmen, azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Bask ve Katalan milliyetçi partileri ile Podemos’un desteğiyle kabul edildi.

Podemos, kararnamenin “gerçek bir ambargo olmadığını” savunmasına rağmen oylamada kilit rol oynadı. Partinin lideri Ione Belarra, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Sanchez hükümeti Filistin’deki soykırıma katkısı olan silah alım satımı ve askeri teçhizatın geçişi konusunda net adım atmıyor, sahte bir ambargo uyguluyor” dedi. Belarra, Podemos’un tam bir silah ambargosu talebini sürdüreceğini ifade etti.

Hükümet, İsrail ile iki yıldır silah ticareti yapmadığını savunsa da bazı sivil toplum kuruluşları, geçmiş kontratlar ve belgelerle bunun aksini iddia ederek baskı uygulamıştı. 9 Eylül’de alınan 9 maddelik yaptırım kararı, bu baskılar ve diplomatik krizlerin ardından uygulanmaya konuldu.

İLGİLİ HABERLER