İran'da "düşman" medyaya konuşana hapis cezası getiren yasa tasarısı kabul edildi

İran parlamentosu; ABD, İsrail ve Tahran tarafından "düşman" olarak tanımlanan medya kuruluşlarıyla temas kurmayı, röportaj vermeyi ve tartışma programlarına katılmayı suç kapsamına alan yeni yasa tasarısını kabul etti.

İran parlamentosu, Tahran yönetimi tarafından "düşman" kabul edilen medya kuruluşlarıyla her türlü teması ve röportajı yasaklayan tartışmalı yasa tasarısını onayladı. Şark gazetesinin aktardığı bilgilere göre kabul edilen düzenleme; doğrudan ABD ve İsrail medyasını kapsadığı gibi, bu iki ülke tarafından finanse edilen yayın organlarını da bağlayıcı nitelik taşıyor. Kabul edilen tasarının resmen yürürlüğe girmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin incelemesinden geçerek onay alması bekleniyor.

Yasağı ihlal edenlere hapis ve bildirim zorunluluğu

Düzenleme kapsamında belirlenen yasakları ihlal eden kişilere altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Tasarı yalnızca "düşman" medyayı değil, diğer yabancı basın kuruluşlarıyla kurulacak ilişkileri de sıkı denetim altına alıyor. Buna göre, kapsama girmeyen diğer yabancı medya organlarına röportaj verilmeden önce İran İstihbarat Bakanlığı'na bildirimde bulunulması zorunlu tutuluyor.

Yabancı misyonlarla temas ve bilimsel işbirliklerine kısıtlama

Tasarı, yabancı büyükelçilikler, uluslararası kuruluşların yerel ofisleri ve yurt dışı merkezli kurumlarla temaslara da katı kurallar getiriyor. İran Dışişleri Bakanlığı'na önceden bildirim yapılmadan ve bakanlığın yazılı izni alınmadan bu kuruluşlarla iletişim kuranlara para cezası kesilecek; söz konusu kişiler ayrıca çeşitli sosyal haklardan mahrum bırakılacak. Yabancı kurumlarla yürütülecek bilimsel işbirlikleri ise yalnızca devlet tarafından onaylanmış kurumlar listesiyle sınırlandırılacak.

Ajanlık suçlamalarına 30 yıla varan hapis cezası

Yeni yasal düzenleme, politika üretimi ve mevzuat hazırlığı süreçlerini de doğrudan hedef alıyor. Yabancı istihbarat servislerinin yönlendirmesiyle hazırlandığı ve İran'ın bağımsızlığına ya da milli güvenliğine zarar verdiği tespit edilen yasa veya politika önerileri en ağır şekilde cezalandırılacak. Bu suçlama kapsamına giren dosyalar Devrim Mahkemeleri'nde görülecek ve failler 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilecek.

İLGİLİ HABERLER