Irak'ta gerilim tırmanıyor: ABD üslerine 24 saatte 19 saldırı

Irak'ta faaliyet gösteren İran yanlısı "İslami Direniş" grubu, son 24 saat içerisinde bölgedeki ABD askeri üslerine yönelik insansız hava araçları ve füzelerle toplam 19 saldırı düzenlediğini açıkladı. Bölgesel savaşın etkisiyle artan gerilimde, stratejik noktalar ve enerji altyapıları hedef alınmaya devam ediyor.

Irak’ta kendisini "İslami Direniş" (el-Mukavemetü'l-İslamiye) olarak adlandıran Şii milis yapılanması, ABD’nin bölgedeki askeri varlığına yönelik saldırılarını eşi görülmemiş bir seviyeye çıkardı. Grubun resmi kanallarından yapılan açıklamada, son 24 saatlik süre zarfında Irak ve çevresindeki ABD üslerine karşı insansız hava araçları (İHA) ve füzeler kullanılarak 19 ayrı operasyon icra edildiği bildirildi.

Stratejik noktalar ve enerji hatları hedefte

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, söz konusu saldırılar sadece askeri üslerle sınırlı kalmadı. Bugün (4 Nisan 2026) sabaha karşı düzenlenen operasyonlarda, Irak'ın güneyindeki enerji merkezi Basra'da bulunan Burjesia petrol sahasındaki bir depolama ünitesinin de İHA ile vurulduğu doğrulandı. Eş zamanlı olarak Enbar vilayetindeki Ketaib Hizbullah bünyesindeki 45. Tugay karargahı ve Musul’un kuzeyindeki Şerihan köyünde bulunan Haşdi Şabi üslerinin de hava saldırılarının hedefi olduğu belirtiliyor.

Bölgesel savaşın bilançosu ağırlaşıyor

28 Şubat 2026'da başlayan bölgesel çatışmaların ardından Irak'taki silahlı gruplar, İran'a destek amacıyla eylemlerini yoğunlaştırdı. İslami Direniş grubu, çatışmaların başlangıcından bu yana bölge genelinde 700'den fazla saldırı gerçekleştirdiklerini iddia ediyor. Öte yandan, ABD tarafı henüz son 19 saldırıya ilişkin resmi bir hasar veya can kaybı raporu yayımlamadı. Ancak son dönemdeki çatışmalarda ABD'ye ait bir yakıt ikmal uçağının düşürüldüğü ve üslerdeki personel kayıplarının arttığı yönündeki iddialar bölgedeki tansiyonu en üst seviyede tutuyor.

İLGİLİ HABERLER