Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) bünyesindeki iki tanker, Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri sırasında saldırıya uğradı. Olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı, durumun kontrol altına alındığı bildirildi.
BAE’den İran’a kınama
BAE Dışişleri Bakanlığı, saldırının İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirildiğini belirterek eylemi kınadı. Bakanlık, saldırının deniz ulaşım özgürlüğünü teyit eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2817 sayılı kararını açıkça ihlal ettiğini ifade etti.
Açıklamada, ticari gemilerin hedef alınması ve Hürmüz Boğazı’nın ekonomik şantaj aracı olarak kullanılması korsanlık olarak nitelendirildi. Bu eylemlerin bölgesel istikrarı ve küresel enerji güvenliğini doğrudan tehdit ettiği vurgulandı.
BAE, İran’a saldırıları ve tüm düşmanca eylemleri derhal sona erdirme çağrısı yaptı. Bakanlık ayrıca, bölgesel güvenlik ile küresel ticaretin korunması için Hürmüz Boğazı’nın tamamen ve koşulsuz biçimde yeniden seyrüsefere açılmasını istedi.