Hawaii'deki Kilauea Yanardağı her an patlayabilir

Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan ve yaklaşık 1 yıldır 36 kez lav püskürten Hawaii’deki Kilauea Yanardağı’ndan erimiş lav akıntıları çıktığı görüldü. Önümüzdeki günlerde yeni bir patlama daha bekleniyor...

Hawaii’nin Büyük Ada’sında yer alan ve devasa bir korunan alan olan Volcanoes National Park içinde bulunan Kilauea, dünyanın en aktif yanardağlarından biri. Yaklaşık bir yıldır aralıklı olarak faaliyette ve yaklaşan bu patlama, geçen aralıktan bu yana 37’nci patlama olacak.

CBS'te yer alan habere göre, patlama evreleri genellikle yerden fışkırarak gökyüzüne doğru yükselen lav şelaleleriyle karakterize ediliyor. Yetkililerin belirttiğine göre lav akışları park sınırlarında kaldığı için adanın yerleşim bölgeleri veya binalar tehdit altında değil; ziyaretçiler de bu volkanik faaliyeti ulusal parkta yakından izleyebiliyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nun (USGS) Hawaii Volkan Gözlemevi’nden yaptığı düzenli güncellemelerde, bu kez Kilauea’nın iki ağzından çıkan lav taşmalarının cuma sabahı başladığı ve hafta sonu boyunca devam ettiği bildirildi. Kurum, patlama evresinin pazar ile salı günleri arasında herhangi bir noktada tam anlamıyla şiddetleneceğini tahmin ediyor.

USGS tarafından işletilen Kilauea canlı yayın kamerası, volkanın aşağı doğru akan lav nehirlerini ve yerden yükselen yoğun dumanı gösteriyor. Kurum, cumartesi gecesi volkanın hem kuzey hem güney ağzından kükürt dioksit içeren gaz bulutlarının görüldüğünü doğruladı ancak emisyon seviyelerinin genellikle günlük 1.200–1.500 metrik ton arasında değişen “patlama arası” ölçümlerine denk geldiğini belirtti. Bu değerler, yaklaşık 1.300–1.650 ABD tonuna karşılık geliyor.

USGS’nin cumartesi tarihli son güncellemesine göre, mevcut patlama evresi başladığından bu yana Kilauea’nın güney ağzında en az 24 taşma görüldü ve bunlar yaklaşık 9 metre yüksekliğinde kubbe şeklinde lav fıskıyeleri oluşturdu.

Kilauea’nın son patlaması 9 Kasım’da gerçekleşmiş ve yaklaşık beş saat sürmüştü. USGS’ye göre o patlamada lav fıskıyeleri bir ağızda yaklaşık 1.200 feet’e (365 metre), diğerinde ise 750 feet’e (229 metre) kadar yükseldi.

Genel olarak bakıldığında, bu patlama sırasında volkanın içinden yaklaşık 11 milyon metreküpe yakın lav püskürdü. Her iki ağızdan çıkan lavın ortalama akış hızı saniyede 600 metreküpün üzerindeydi. Bu da Kilauea’nın, yaklaşık 3.300 metreküp su alan olimpik bir yüzme havuzunu her 5,5 saniyede bir dolduracak kadar lav ürettiği anlamına geliyor.

USGS’ye göre, kasım ayındaki önceki patlamada lav akışları sonunda Kilauea’nın ağızlarının bulunduğu Halemaumau kraterinin yaklaşık yüzde 80’ini kaplamıştı.

İLGİLİ HABERLER