Haaretz’den sert Netanyahu analizi: Tarih onu İsrail’in en kötü başbakanı olarak yazacak

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ülke tarihinin en kötü başbakanı olarak anılacağını yazdı. 7 Ekim 2023'te yaşanan güvenlik zafiyetinin yanı sıra ortaya çıkan ağır ekonomik faturaya dikkat çekilen analizde, Netanyahu'nun siyasi kariyeri boyunca inşa ettiği imajın tamamen silindiği vurgulandı.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetimine ilişkin dikkat çeken kapsamlı bir değerlendirme yayımladı. Analizde, Netanyahu'nun başarısızlığının yalnızca 7 Ekim 2023'te yaşanan askeri ve istihbari zafiyetle sınırlı kalmadığı, İsrail toplumunun ve ekonomisinin bu süreç sonrasında ödemek zorunda kalacağı ağır bedellerle de ölçüleceği ifade edildi. Netanyahu'nun siyasi yaşamı boyunca oluşturmaya çalıştığı güçlü lider profilinin 7 Ekim ile birlikte tamamen silindiği ve o gün yaşananların telafisi imkansız bir yenilgi olduğu kaydedildi.

Güvenlik krizi ve ekonomik yıkım bir arada

Gazetenin değerlendirmesinde, İsraillilerin 7 Ekim'den bu yana güvenlik açısından son iki neslin şahit olduğu en tehlikeli ve en kötü dönemi yaşadığı vurgulandı. Güvenlik krizinin yanı sıra derinleşen ekonomik faturanın altı çizilerek; Savunma Bakanlığına ayrılan eşi benzeri görülmemiş bütçenin, peş peşe gelen vergi artışlarının, kamu hizmetlerindeki kesintilerin ve katlanan kamu borçlarının uzun yıllar boyunca yaşam standartlarını olumsuz etkileyeceği belirtildi. Analiz metni, "Tarih, Netanyahu'yu ülke tarihinin en kötü başbakanı olarak yazacak" ifadesiyle son buldu.

7 Ekim süreci ve bölgesel bilanço

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik ihlallere karşılık verme gerekçesiyle 7 Ekim 2023'te "Aksa Tufanı" adını verdiği kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail makamları, söz konusu saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin ise yaralandığını açıklamıştı. İsrailli yetkililer ve güvenlik uzmanları, bu gelişmeyi ülke ve ordu tarihinin "en büyük istihbarat ve askeri başarısızlığı" olarak tanımlıyor. Saldırıların ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı askeri harekatlarda ise şu ana kadar 73 bin 317 kişi hayatını kaybetti, 173 bin 961 kişi yaralandı.

İLGİLİ HABERLER