Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 81’inci Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada küresel krizlere ve özellikle Gazze'deki insani felakete dikkat çeken sert açıklamalarda bulundu. Guterres, dünya genelinde sivillerin hedef alındığı, açlığın bir savaş aracı olarak kullanıldığı ve uluslararası hukukun hiçe sayıldığı bir dönemden geçildiğini vurguladı.
Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir yıkım
Guterres, konuşmasının merkezine Gazze'deki durumu koyarak, görev süresi boyunca bölgede yaşanan katliam ve yıkımın daha önce hiçbir yerde görülmediğini ifade etti. İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim politikaları ve şiddet eylemlerinin barış umutlarını tükettiğini belirten Genel Sekreter, iki devletli çözümün göz göre göre yok edilmesine müsaade edilemeyeceğinin altını çizdi. Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarına tüm tarafların uyması gerektiğini hatırlatan Guterres, insani yardımların bölgeye kesintisiz ulaşması için çağrısını yineledi.
Küresel krizler ve sorumluluk çağrısı
Konuşmasında sadece çatışmalara değil, iklim krizine de geniş yer ayıran Guterres, büyük petrol şirketlerinin çevresel zararlardan sorumlu tutulması gerektiğini savundu. İklim krizinin artık uzak bir tehdit değil, günlük bir gerçeklik olduğunu belirten Guterres, kirliliğe neden olan aktörlerin zararı onarmak için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Barışın sadece çatışmasızlık değil, gücün hukukla sınırlandırılması olduğunu belirten BM lideri, uluslararası sistemin kaba kuvvete karşı daha dirençli olması gerektiğini sözlerine ekledi.