Fas’tan İspanya’ya göçmen suçlaması: “Şiddet uygulandı”

Fas, Sebte’ye geçen bazı göçmenlerin İspanyol güvenlik güçleri tarafından darbedildiğini öne sürdü. İki ülke arasındaki gerilim yeniden gündemde.

Fas, Sebte’ye geçen bazı göçmenlerin İspanyol güvenlik güçleri tarafından darbedildiğini öne sürerek Madrid yönetimine yönelik yeni bir suçlamada bulundu. Rabat ayrıca Sebte ve Melilla üzerindeki tarihi egemenlik iddiasını sürdürdüğünü açıkladı.

Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi (CNDH), temmuz sonunda Sebte’ye geçen göçmenlere yönelik kötü muamele iddialarını içeren bir ön rapor yayımladı. Fas Adalet Bakanı Abdullatif Vehbi de iki bölgeye ilişkin egemenlik iddialarından vazgeçmediklerini belirtti.

Fas’tan İspanyol güvenlik güçlerine şiddet suçlaması

CNDH’nin 8 Ağustos’ta yayımladığı ön raporda, 30 ve 31 Temmuz tarihlerinde Sebte’ye giren bazı göçmenlerin İspanyol güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığı iddia edildi.

Raporda, söz konusu iki günlük süreçte yaklaşık 80 bin kişinin sınırı geçtiği belirtilirken, Fas’a geri gönderilen göçmenlerin ifadelerine de yer verildi.

CNDH’nin izleme ekibinin topladığı beyanlara göre bazı göçmenler, özellikle kameraların ulaşamadığı bölgelerde İspanyol görevliler tarafından darbedildiklerini öne sürdü.

Raporda ayrıca bazı çocukların kentte dolaşırken “aşırılıkçı gruplar” tarafından hakaret ve şiddete maruz kaldığı iddiası da yer aldı. Sebte’deki yetkililer ise özellikle çocuklar ve gençlere yeterli desteğin sağlanmaması nedeniyle eleştirildi.

Sosyal medyanın göç hareketindeki rolü incelendi

Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi, Sebte’ye yönelik büyük göç hareketinin başlamasında sosyal medyanın etkisine de dikkat çekti.

Konsey, 8 Temmuz’da 90 binden fazla takipçisi bulunan bazı sayfalarda göç konusunda yanıltıcı içerikler tespit edildiğini açıkladı. Ayrıca toplam üye sayısı 1 milyonu aşan 23 Facebook grubunun incelendiği bildirildi.

Melilla sınırındaki olaylar da gündeme geldi

CNDH, İspanya’ya yönelik benzer suçlamaları daha önce de gündeme getirmişti. Konsey, 2022 yılında Melilla sınırında yaşanan olaylarda en az 23 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından İspanyol makamlarını sınır kapılarını kapalı tutmakla suçlamıştı.

Fas savcılığı ise daha sonra suç işlendiğine ilişkin yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturmayı kapattı. Ancak olayla ilgili bazı raporlarda Faslı görevlilerin sınır kontrollerini gevşettiği iddiaları da yer aldı.

Sebte ve Melilla konusunda egemenlik tartışması

Göçmenlere ilişkin suçlamaların yanı sıra Sebte ve Melilla’nın statüsü de Fas ile İspanya arasındaki gündemin başlıklarından biri olmayı sürdürüyor.

Fas Adalet Bakanı Abdullatif Vehbi, pan-Arap televizyon kanalı Asharq News’e yaptığı açıklamada, Rabat yönetiminin iki bölge üzerindeki tarihi egemenlik iddiasından vazgeçmediğini söyledi.

Vehbi, konunun iki ülke temsilcilerinin görüşmelerinde gündemde kalmaya devam ettiğini belirterek, Fas’ın kendi toprağı olarak gördüğü bölgeleri diyalog yoluyla geri almak için uzun vadeli bir strateji izlediğini ifade etti.

Faslı Bakan ayrıca İspanya’daki merkezlerde bulunan refakatsiz Faslı çocukların ülkelerine geri gönderilmesi yönündeki talebini yineledi.

İLGİLİ HABERLER