Cenevre’de G7 karşıtı protestoda Tesla ateşe verildi, BM ofisi hedef alındı

G7 zirvesi öncesi Cenevre’de düzenlenen protestolarda Tesla yakıldı, BM binasının camları kırıldı; polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

İsviçre’nin Cenevre kentinde, yaklaşan G7 zirvesi öncesi düzenlenen geniş katılımlı protestolar şiddet olaylarına sahne oldu. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı yürüyüş başlangıçta barışçıl ilerlerken, ilerleyen saatlerde bazı gruplar polisle çatışmaya girdi.

Protestolar Şiddete Dönüştü

Görgü tanıklarına göre göstericiler, kapitalizm ve uluslararası kurumları sembolize ettiğini düşündükleri hedeflere yöneldi. Park halindeki bir Tesla aracı ateşe verildi, Birleşmiş Milletler’e bağlı bir ofisin camları kırıldı.

Polis, olayların büyümesi üzerine kalabalığa göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Şehir merkezinde yoğun duman nedeniyle bazı çocukların etkilendiği ve panik yaşandığı bildirildi.

G7 Karşıtı Sloganlar ve Gerekçeler

Göstericiler, G7’nin ekonomik ve siyasi gücün yoğunlaştığı bir yapı olduğunu savunarak eşitsizlik, küreselleşme ve iklim krizi gibi konuları protesto etti. Bazı katılımcılar, zengin ile yoksul arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü ifade etti.

Güvenlik Önlemleri Artırıldı

Olaylar öncesinde Cenevre genelinde güvenlik önlemleri artırılmış, çok sayıda noktada polis konuşlandırılmıştı. Şehirde bazı iş yerlerinin güvenlik amacıyla kapatıldığı ve pencerelerin kapatıldığı görüldü.

Yetkililer, G7 zirvesinin Fransa’nın Evian-les-Bains kentinde yapılacağını ve liderlerin küresel savaşlar, ekonomik istikrar ve uluslararası gerilimler gibi başlıkları ele alacağını açıkladı.

Protestoların Arka Planı

Gösterilerde konuşan bazı katılımcılar, G7’yi “ekonomik gücün sembolü” olarak gördüklerini ve bu yapının sosyal eşitsizlikleri derinleştirdiğini savundu. Polis ise olayların kontrol altına alınması için müdahalenin zorunlu olduğunu bildirdi.

İLGİLİ HABERLER