Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı: Yotova ve Gyurov yeniden yarışacak

Bulgaristan’da düşük katılımın damga vurduğu cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuç ikinci tura kaldı. Yotova ve Gyurov 1 Kasım’da karşılaşacak.

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Seçime katılımın düşük seviyede kalması ve adaylardan hiçbirinin ilk turda salt çoğunluğa ulaşamaması nedeniyle mevcut Cumhurbaşkanı İliyana Yotova ile eski Başbakan Andrey Gyurov, 1 Kasım'da yapılacak ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nun (BNT) aktardığı Alpha Research şirketinin kesinleşmemiş verilerine göre, mevcut Cumhurbaşkanı İliyana Yotova ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Kiril Valchev yüzde 34,6 oy aldı.

Eski Başbakan Andrey Gyurov ile cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Georgi Kandev'in oy oranı ise yüzde 32,7 olarak kaydedildi. Alpha Research verilerinde seçime katılım oranı yüzde 22,5 seviyesinde kaldı.

Bir diğer kamuoyu araştırma şirketi Myara'nın paylaştığı sandık sonuçlarına göre ise Yotova yüzde 35, Gyurov yüzde 31,9 oy aldı. Myara, seçime katılım oranını yüzde 22,2 olarak açıkladı.

İkinci tur 1 Kasım'da yapılacak

İlk turda en yüksek oyu alan İliyana Yotova ve Andrey Gyurov, 1 Kasım'da gerçekleştirilecek ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden karşı karşıya gelecek.

İlk turdaki düşük katılım ise seçimin öne çıkan başlıklarından biri oldu.

Yotova'dan düşük katılım mesajı

Sandıkların kapanmasının ardından açıklama yapan İliyana Yotova, oy kullanan vatandaşlara teşekkür ederken seçime katılımın düşük olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Oy kullanmadan ülkede bir şeylerin değişmesini beklemenin yanılgı olduğunu vurgulayan Yotova, yeni dönemde halkla daha güçlü bir bağ kuracaklarını belirtti. Yotova ayrıca Bulgaristan'ın siyasi parti ittifaklarıyla değil, kalıcı ve istikrarlı bir hükümet yapısıyla yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Gyurov'dan Yotova'ya canlı yayın çağrısı

İkinci tura kalan Andrey Gyurov ise seçim sonuçlarının ardından rakibi İliyana Yotova'ya canlı yayında tartışma çağrısında bulundu.

Bulgaristan'ın kutuplaştırıcı değil, birleştirici bir lidere ihtiyaç duyduğunu belirten Gyurov şu ifadeleri kullandı:

"Yotova'yı açık, dürüst ve medeni bir tartışmaya davet ediyorum. Bu sayede yetkilerimizi nasıl kullanacağımızı ve Bulgaristan'ın kritik dönemeçlerde nasıl kararlar alması gerektiğine dair vizyonumuzu halka sunabiliriz"

İLGİLİ HABERLER