ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack oldu

ABD Senatosu, Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen iş insanı Tom Barrack’ın Ankara Büyükelçiliğini onayladı.

ABD Senatosu, Türkiye'nin başkenti Ankara’ya büyükelçi olarak atanan Tom Barrack'ın adaylığını onayladı. Senato'daki oylamada 60 “evet” oyuna karşı 36 “hayır” oyu kullanıldı. Böylece Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen 77 yaşındaki Barrack, resmen ABD’nin Ankara Büyükelçisi oldu.

Barrack Kimdir? Kökeni, Eğitimi ve İlk Yılları

Tom Barrack, California eyaletinde Lübnanlı Hristiyan bir ailenin torunu olarak dünyaya geldi. Babası bakkal, annesi sekreter olan Barrack, Culver City'de büyüdü. Lisans eğitimini Güney California Üniversitesi'nde, hukuk eğitimini ise San Diego Üniversitesi'nde tamamladı. Avukat olarak Suudi Arabistan’da çalıştıktan sonra Reagan yönetiminde İçişleri Bakanlığı'nda görev aldı.

Emlak Sektöründeki Yükselişi

1990’da kurduğu Colony Capital şirketiyle emlak sektörüne adım atan Barrack, özellikle kriz dönemlerinde değer kaybeden gayrimenkullere yöneldi. 2011 yılında 1,1 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasına girdi. Ancak 2008 finansal krizinde uyguladığı kira artışları ve tahliyeler nedeniyle kamuoyundan sert eleştiriler aldı.

Donald Trump ile Yıllara Dayanan Dostluk

Trump ile olan dostluğu 1980’li yıllara dayanan Barrack, Trump'ın gayrimenkul projelerine katkı sundu. 2016’daki başkanlık kampanyasında kıdemli danışman olarak görev aldı. 2017'deki yemin törenini düzenleyen komitenin başkanlığını üstlenerek 100 milyon doları aşan bağış topladı.

Yargılamalar ve Beraat

Tom Barrack, 2022 yılında Trump döneminde Birleşik Arap Emirlikleri’nin yasa dışı etkisiyle hareket etmekle suçlanmıştı. Hakkında açılan 9 davanın tamamından beraat etti.

İLGİLİ HABERLER