ABD’den İran’a sert uyarı: “Anlaşma olmazsa askeri operasyonlar yeniden başlar”

ABD Savunma Bakanı Hegseth, İran’ın anlaşmayı reddetmesi halinde askeri operasyonların yeniden başlayabileceğini ve ablukanın süreceğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran’a yönelik açıklamalarında askeri ve ekonomik baskının süreceği mesajını verdi. Hegseth, İran’ın anlaşmayı reddetmesi halinde ABD güçlerinin yeniden askeri operasyonlara başlayabileceğini belirtti.

“Operasyonlara hazırız” mesajı

Hegseth, yaptığı açıklamada ABD’nin bölgedeki askeri hazırlık seviyesinin yüksek olduğunu vurgulayarak, “İran yanlış bir seçim yapar ve anlaşmayı kabul etmezse, ABD kuvvetleri operasyonlarını yeniden başlatmaya hazır” ifadelerini kullandı.

İran’ın askeri hareketliliğinin yakından takip edildiğini belirten Hegseth, “Hangi askeri varlıklarını taşıdığınızı biliyoruz” diyerek Tahran’a açık bir uyarıda bulundu.

Hürmüz Boğazı tartışması

ABD’li Bakan, İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrol iddialarını da reddetti. Ticari gemilere yönelik tehditlerin kontrol anlamına gelmediğini savunan Hegseth, bu durumun “korsanlık” olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Ayrıca ABD Donanması’nın bölgedeki deniz trafiğini kontrol ettiğini belirterek, bunun ABD’nin güçlü deniz kapasitesinden kaynaklandığını ifade etti.

Abluka sürebilir

İran’a uygulanan ekonomik ve askeri baskının önemli bir parçası olan ablukanın devam edeceğini belirten Hegseth, ihracatın durma noktasına geldiğini ve bu sürecin “gerekirse süresiz” sürdürülebileceğini dile getirdi.

“Kurallara uyulmazsa güç kullanılır”

ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine de yaptığı açıklamada, İran’a destek sağlamaya çalışan gemilerin takip edildiğini ve abluka kurallarına uyulmaması halinde güç kullanılacağını söyledi.

Caine, şu ana kadar bazı gemilerin geri çekildiğini belirterek, “ABD güçleri her an hazırdır” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER