ABD İç Güvenlik Bakanlığının (DHS), ülkede görev yapan yabancı medya mensuplarının vizelerinde uygulanan süresiz statü hakkını 240 günle sınırlandırma kararı, gazetecilik meslek örgütleri ve basın özgürlüğü savunucularını harekete geçirdi. Kar amacı gütmeyen 30'dan fazla basın kuruluşunun ortak imzasıyla Kongre üyelerine gönderilen mektupta, söz konusu adımın doğrudan basın özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğu belirtilerek kuralın iptali istendi.
"ABD'nin basın özgürlüğü itibarı zedeleniyor"
Kongre'ye sunulan mektupta, yeni vize kısıtlamasının doğuracağı olumsuz sonuçlara dikkat çekildi. Kuralın uluslararası alandaki yansımalarına değinilen metinde, "Bu kısıtlayıcı kural, Amerika'nın basın özgürlüğü konusunda küresel bir fener ve tehdit altındaki gazeteciler için bir sığınak olma itibarını zedelemekle kalmıyor, aynı zamanda ABD hakkındaki haberlerin niteliğini ve niceliğini de azaltıyor" değerlendirmesine yer verildi.
Gazeteciler için istikrarsız bir ortam yaratacak
Yaklaşık sekiz aya karşılık gelen yeni vize süresinin uzun vadeli gazetecilik faaliyetlerini baltalayacağı vurgulanan başvuruda; konut kiralama ve çocukların okul kayıtları gibi temel yaşamsal süreçlerin de sekteye uğrayacağı, gazeteciler ile ailelerinin ciddi bir belirsizliğe sürükleneceği ifade edildi. Mektupta ayrıca, hazırlanan haberlerin içeriğinin veya üslubunun yönetimin beklentileriyle uyuşmaması durumunda yetkililerin vize yenilememe ya da sınır dışı etme tehdidine başvurabileceğinden derin endişe duyulduğu kaydedildi.
Sınır dışı edilme riski ve uluslararası misilleme uyarısı
Vize uzatma başvurularının onaylanma garantisinin bulunmadığına ve gazetecilerin potansiyel olarak sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekilen mektupta, diğer ülkelerin de benzer adımlarla misilleme yapabileceği uyarısında bulunuldu. Kısıtlamanın, ABD'deki gazetecilik okullarında eğitim gören yabancı öğrencileri de olumsuz etkileyeceği belirtilerek, düzenlemenin 15 Eylül'de yürürlüğe girmesinin önüne geçilmesi için Kongre'den ivedilikle adım atması istendi. DHS, 17 Temmuz'da açıkladığı taslak düzenlemeyle yabancı gazetecilerin vize sürelerini 240 güne, Çinli gazetecilerin vize sürelerini ise 90 güne düşüreceğini duyurmuştu.