NASA, yapay zekâ ve gönüllü bilim insanlarının desteğiyle ötegezegen keşfi açısından çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Yürütülen projeyle birlikte 7.936’sı daha önce bilinmeyen olmak üzere toplam 10.001 “tutulmalı çift yıldız” sistemi belirlendi.
1,2 milyon aday sistemden 10 bin kesin tespit
Washington Post'un haberine göre, yapay zekâ destekli algoritmalar ilk aşamada yaklaşık 1,2 milyon potansiyel yıldız sistemi belirledi. Bu adaylar, öncelik sıralamasına göre 60 bin civarına indirildi ve gönüllü katılımcılar tarafından tek tek incelendi. Nihayetinde 10.001 sistemin gerçekten tutulmalı çift yıldız olduğu doğrulandı.
Tutulmalı çift yıldız nedir?
Tutulmalı çift yıldızlar, iki yıldızın birbirleri etrafında dönerken zaman zaman birinin diğerinin önünden geçmesiyle parlaklıklarının geçici olarak azalması sonucu fark edilir. Bu düşüşler, yıldızların kütleleri, büyüklükleri ve evrim süreçleri hakkında önemli veriler sunar.
“Yapay zekâ yetmiyor”
Projenin liderlerinden Veselin Kostov (NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi ve SETI Enstitüsü), "Yapay zekâ büyük verileri hızlıca tarayabiliyor ama bazı karmaşık örüntüleri atlayabiliyor. Bu nedenle insan sezgisine ihtiyaç duyuyoruz," dedi.
Kostov, bu sistemlerin yalnızca yıldız bilimi için değil, ötegezegenlerin tespiti açısından da kritik veriler sağladığını ifade etti.