Kazakistan’da Uluslararası Kur’anı Kerim Yarışması düzenleniyor

ASTANA (AA) Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi tarafından ilk kez düzenlenen Uluslararası Kur'anı Kerim Yarışması başladı.

Yarışmanın açılış töreni, başkent Astana'da Orta Asya'nın en büyük camisi olarak bilinen Merkez Camisi'nde yapıldı.

Yarışmaya, Kazakistan, Türkiye, Endonezya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır'ın da aralarında bulunduğu ülkelerden 27 hafız katılıyor.

Hafızların Kur'anı Kerim okuduğu yarışmada, çeşitli ülkelerden gelen tecrübeli hafızlar da jüri olarak görev yapıyor.

İki gün sürecek yarışma ile Kur'anı Kerim'in değerlerini dünyaya yayma ve Müslümanların kutsal kitabına saygı gösterme kültürünün oluşturulması amaçlanıyor.

Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı ve Başmüftü Naurızbay Taganulı, burada yaptığı konuşmada, İslam'ın Kazak topraklarına 8. yüzyılda geldiğini hatırlattı.

Taganulı, tüm Türk halkları gibi Kazakların da İslam'ı dayatmayla değil kendi isteğiyle bilinçli şekilde kabul ettiğini anlatarak, "İslam, halkımızın manevi direği oldu." dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nda hitabında Kur'anı Kerim'in barbarlıktan hukuki olarak korunması gerektiğine ilişkin önerisini anımsatan Taganulı, bu bağlamda düzenledikleri yarışmanın sembolik önemi olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA