© Muhalif 2024

Securitas İtfaiye’den ”yangında ilk 180 saniye çok önemli” uyarısı

Securitas İtfaiye Hizmetleri Genel Müdürü Uğur Yertut: ”Araştırmalar yangına maruz kalan her üç işletmeden birinin müşteri kaybı sebebiyle 3 yıl içinde iflas ettiğini gösteriyor”

İSTANBUL (AA) Securitas İtfaiye Hizmetleri, yangına müdahalede ilk 180 saniyenin önemine ve müdahale süresiyle yangını söndürmenin başarı orantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, "Tesislerde Proses Yönetimi" sempozyumunda Securitas İtfaiye Hizmetleri Genel Müdürü Uğur Yertut, "180 Saniye" başlıklı sunum yaptı.

Açıklamada, sunumdaki görüşlerine yer verilen Yertut, endüstriyel tesislerde itfaiyenin önemi ve yangınlara müdahale konuları hakkında bilgi verdi.

Yangının başlangıcında ilk 3 dakikanın hayati önem taşıdığını, bu süre içinde müdahale edilmezse söndürmenin zorlaştığını ve yangının geri dönülmez hasarlara yol açtığını belirten Yertut, Türkiye ve Avrupa'da endüstriyel tesislerde meydana gelen yangınların en büyük sebebinin elektrik tesisatı arızaları olduğunu belirtti.

Yertut, Avrupa genelinde gerçekleşen yangınların işletmelere doğrudan zararının yıllık 23 milyar avroyu geçtiği bilgisini paylaştı.

"Her üç işletmeden biri iflas ediyor"

Yertut, yangının maddi zararı kadar itibar ve pazar kaybı gibi geri dönülemez sonuçları da olduğunu aktararak, "Yapılan araştırmalar yangına maruz kalan her üç işletmeden birinin müşteri kaybı nedeniyle 3 yıl içinde iflas ettiğini gösteriyor. Ayakta kalan her üç işletmeden biri ise ya satılıyor ya da başka şirketlerle birleşiyor. Sigorta maddi hasarı karşılasa da endüstriyel tesisler için yangın sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmuyor." açıklamalarında bulundu.

Yanlış müdahalenin işletmeler için ciddi hasarlara yol açabileceğinin altını çizen Yertut, bu nedenle işletmenin büyüklüğüne göre mutlaka profesyonel itfaiye ekipleri bulundurması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Yertut, yangında önceliklerinin her zaman can kaybının olmaması yönünde olduğuna vurgu yaparak, "Öte yandan meydana gelen en küçük yangın bile iş sürekliliğin de ciddi aksamalara neden olabiliyor. İşletmenin kullanılamaz hale gelmesi, pazar gücünün kaybedilmesi hatta marka değerinin kaybına kadar giden süreçler söz konusu. Biz, 'Securitas İtfaiye Hizmetleri' olarak yangın risk analizinden, projelendirmeye, müdahaleden, eğitime kadar pek çok konuda hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.

İşletmelerde yangına ilk müdahale hizmetinin "İtfaiye Mühendisliği" başlığı altında ele alınması gerektiğine dikkati çeken Yertut, Türkiye'de Yangın Danışmanı veya Yangın Mühendisi olarak çok yetkin kişilerin çalıştığını bu kişilerim inşaat aşamasından başlayarak tesislerde oluşabilecek yangın risklerini minimize etmek üzere sistemler tasarladığını ifade etti.

Securitas İtfaiye Hizmetleri "İtfaiye İlk Müdahale Hizmeti", "Yangın Mühendisliği ve Yangın Risk Danışmanlığı" ve "Yangın Danışmanlığı" olmak üzere üç başlıkta hizmet sunuyor. Ayrıca, tesislere Kalite Politikası kapsamında performans yeterlilikleri, tesise özel yetkinlik ve yeterlilik başlıklı yangın eğitimleri de veriyor.

Globalde Securitas İtfaiye 31 ülkede, 7 bin 500 üzerinde itfaiye personeli ile hizmet sunuyor.

Kaynak: AA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER