© Muhalif 2024

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde hangi filmler yer alıyor?

Ankara’da 9 – 16 Mayıs 2024 tarihleri arasında 27.si düzenlenecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, kadınların her alanda olduğu gibi sinema sektöründe de daha görünür olması için yıllardır sürdürdüğü hak mücadelesine dikkat çekiyor. Festival filmlerinin bilet satışları başladı ve organizasyonda yer alan tüm filmler de paylaşıldı.

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olma özelliğine sahip, Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 27 yıldır Uçan Süpürge Vakfı tarafından Ankara’da düzenleniyor. Festival, kadın sinemacıların imzasını taşıyan uzun metrajlı, belgesel ve kısa filmleri izleyiciyle buluşturuyor. Uçan Süpürge, Cannes, Berlin, Rotterdam gibi dünyanın en önemli festivallerine jüri gönderen FIPRESCI jürisine sahip ilk kadın filmleri festivali. FIPRESCI jürisi her yıl festivalde Her Biri Ayrı Renk bölümünü değerlendirip ödül veriyor. Programını paneller ve etkinliklerle güçlendiren, kadınlar arasındaki dayanışma ağlarını da güçlendirmeyi hedefliyor.
100'ün üzerinde filmin başvurduğu Festival, her yıl olduğu gibi belirlenen tema çerçevesinde kadın sinemacıların imzasını taşıyan ulusal ve uluslararası uzun metraj, belgesel ve kısa filmleri izleyicilerle buluşturacak. 

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festival’inde Bölümler

Her Biri Ayrı Renk
Pembesiz Mavisiz
Küçük Kadınlar
Benim Bedenim
Oyunbozanlar
Türkiye’den Kadın Filmleri
Özel Gösterimler

Festival’in Tüm Filmleri

Benim Bedenim

Mamifera
Liliana Torres
2024
Üniversitede sanat eğitimi veren kırk yaşındaki Lola’nın güzel bir hayatı ve partneri Bruno’yla sağlam bir ilişkisi vardır ama Lola anneliğin ona göre olmadığı konusunda emindir. Beklenmedik bir hamilelik tüm planlarını altüst edince bir kürtaj kliniğine gider fakat hamileliği sonlandırmak istediğinden emin olması için üç gün sonra geri gelmesi istenir. Partneri Bruno’nun baba olmak istediğini söylemesi üstündeki baskıyı artırır, klinikteki danışman bile ideal bir anne adayı olduğunu söylemiştir. Hayatını değiştirebilecek bir karar almak üzere olan Lola, klinik randevusunu beklediği üç gün boyunca toplumsal beklentilerin baskısıyla ve kendi korkularıyla da yüzleşmek zorunda kalır.

Smoke Sauna Sisterhood
Anna Hints
2023
Güneydoğu Estonya’da, geleneksel duman saunasının karanlığında bir araya gelen Võro halkından bir grup kadın bedenlerini temizler ve hikâyelerini paylaşırlar. Sauna ritüellerini yerine getirirken bir yandan birbirlerine dışarıdaki dünyayla yüzleşmek için ihtiyaç duydukları gücü yeniden kazanacak alanı açarlar. Saunadaki kadınlardan biri gibi davranan kamera bazıları hoş, bazıları travmatik deneyimlerini paylaşan kadınları saygıyla ve şefkatle dinler gibidir. Saunanın karanlığında bir araya gelen kadın bedenleri arasında hiçbir konu tabu olarak kalmaz ve kadınlar düşük yapmak, cinsel istismar, cinsel yönelimler, aile içi şiddet, hastalık ve iyileşmek hakkında konuşurlar.

Blackbird Blackbird Blackberry
Elene Naveriani
2023
Gürcistan’ın küçük bir köyünde yaşayan kırk sekiz yaşındaki Etero, hiçbir zaman koca hayali kurmamıştır. Özgürlüğüne de pastaları kadar düşkündür. Fakat yalnız yaşamayı seçmesi köylüler arasında dedikodulara neden olur. Bir gün beklenmedik bir şekilde tutkuyla bir erkeğe âşık olduğunu hisseden Etero, bir ilişkiyi sürdürmek veya bağımsız bir hayata devam etmek arasında seçim yapmak zorunda kalır. Duygularıyla mücadele etmeli, mutluluğa giden yolu nasıl bulacağına bizzat karar vermelidir.

The Rye Horn
Jaione Camborda
2023
1971, Franco İspanyası. Galiçya kırsalında yaşayan María doğum yapan kadınlara yardım eder. Başı dertte olan genç bir kadına yardımcı olduktan sonra beklenmedik bir şekilde yetkililerden saklanmak, her şeyi geride bırakıp ülkeden kaçmak zorunda kalır.
Eski bir kaçakçı güzergâhından Portekiz’e yaptığı tehlikeli yolculuk sırasında kadın dayanışmasının ne olduğunu öğrenen María yalnız olmadığını, başkalarının yardımıyla sonunda özgürlüğüne kavuşabileceğini anlar.

Milk
Stefanie Kolk
2023
Bebeği ölü doğan Robin günler sonra kocası Jonas’la birlikte hastaneden eve döner. Memelerinden süt gelmeye başladığını fark edince sütü bir türlü çöpe atamayan Robin, alışılmadık bir kararla sütünü bağışlamaya karar verir ve biriktirmeye başlar. Fakat bağışlayabileceği bir yer bulmak beklediğinden daha zorlu çıkar. Günler haftalara döndükçe buzdolabında biriken süt şişeleri ilişkilerini ve hayatını da etkilemeye başlar. Robin’in sütünü bağışlama konusundaki kararlılığı ihtiyatlı bir meraktan tavizsiz, neredeyse saplantılı bir adanmışlığa dönüşür.
 

Her Biri Ayrı Renk

 

Gloria!
Margherita Vicario
2024
1800’lerin başında, Venedik yakınlarındaki Sant’Ignazio Enstitüsü hem bir yetimhane, hem konservatuar hem de bir kadınlar manastırıdır. Yıllardır orada yaşayan Teresa, özel bir gücü olan bir genç kadındır; çevresindeki dünyayı dinleyerek yeni, çağdaş, zamansız bir müziğe dönüştürebilir. Az sayıda olağandışı müzisyenle kurduğu grupla birlikte yüzyılları aşarak isyankâr, hafif, modern pop müziğini icat ederler. Gloria! tarihin sayfalarında gizli kalan kadın bestecilerin düş gücünü, yaratıcılığını ve yeteneğini hatırlatıyor.

Favoriten
Ruth Beckermann
2024
Ruth Beckermann, son belgeseli Favoriten için Viyana’daki farklı etnik grupların ve geleneksel olarak işçi sınıfının yaşadığı bir mahalledeki, “risk altındaki” bir ilkokulun yaşları yedi ile on arasında değişen öğrencilerini ve kendini onlara adamış öğretmenlerini üç yıl boyunca takip etti. Kimlik ve göç sorunlarıyla mücadele eden çağdaş Batı Avrupa toplumunun bu mikrokozmosunda, öğrencilerin günlük maceralarını, mücadelelerini, yenilgi ve zaferlerini onlarla birlikte yaşarken çocukları birer birey olarak tanıma fırsatı buluyoruz. Her şeyden önce çocukluğa ve eğitime bir övgü niteliğindeki Favoriten, Beckermann’ın alamet-i farikası olan önemli soruları gözlemsel bir şekilde sorma ve izleyiciyi karmaşık konularda kendi yollarını bulmaya davet etme tarzını temel alıyor.

Green Border
Agnieszka Holland
2023
Orta Asya ve Afrika’dan gelip Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenler, Belarus ve Polonya arasındaki sözde “yeşil sınır”ı oluşturan bataklıklarla dolu tehlikeli ormanlarda, Belarusya’nın diktatörü Aleksandr Lukaşenko’nun kötücül tasarısıyla planlanan jeopolitik krizin ortasında mahsur kalırlar. Avrupa’yı kışkırtmak amacıyla Avrupa Birliği’ne kolay geçiş vaadiyle sınıra yönlendirilen göçmenler görünmez bir savaşın kurbanıdır. Bu gizli savaşın piyonları arasında yer alan genç aktivist Julia, sınır muhafızı Jan ve Suriyeli bir ailenin yolları kesişir.  

BYE BYE TIBÉRIADE
Lina Soualem
2024
Hiyam Abbas, yirmili yaşlarının başında Avrupa’da bir aktris olma hayalinin peşinde doğduğu Filistin köyünden ayrılır. Geride annesini, ninesini ve yedi kızkardeşini bırakır. Otuz yıl sonra, yönetmen kızı Line annesiyle birlikte köye dönüp ilk defa annesinin cüretkâr tercihlerini, sürgüne gitme seçimini sorgular ve ailenin kadınlarının hayatlarını nasıl etkilediğini inceler. Geçmişle bugün arasında gidip gelen film güncel imgeleri, doksanlardan kalma aile kayıtlarını ve tarih arşivlerini bir araya getirerek dört kuşak Filistin kadınının sürgüne, yerinden edilmişliğe ve düş kırıklıklarına rağmen hikâyelerini ve miraslarını canlı tutmayı nasıl başardığını anlatıyor.

My Name Is Happy
Ayşe Toprak, Nick Read
2022
Benim Adım Mutlu, 19 yaşında televizyondaki yetenek yarışmasını kazanıp şöhrete yaklaşan Mutlu Kaya’nın hikâyesini anlatıyor. Yarışmayı kazanmasından günler sonra bir kadın cinayetine kurban olmaktan kıl payı kurtulan Mutlu hayatta kalır ama bedeni ağır hasar alır ve beynindeki kurşun çıkarılamaz.
Beş yıl sonra hâlâ iyileşme sürecinde olan Mutlu’nun bakıcısı ve kızkardeşi Dilek erkek arkadaşı tarafından öldürülür. Mutlu tüm fiziksel engellere rağmen annesi Hanım, ablası Songül ve kardeşi Hakan’ın desteğiyle kardeşi Dilek için adalet arayışına başlar ve bir yandan sesini yeniden kazanıp şarkıcılığa devam etmek için mücadele eder.

Who Do I Belong To
Meryam Joobeur
2024
Aicha, kocası ve en küçük oğluyla birlikte Tunus’un ıssız kuzey bölgesinde bir çiftlikte yaşamaktadır. Aile, büyük oğulları Mehdi ve Amine’nin savaşa katılmaya gitmesinin ardından  büyük sıkıntılar içindedir. Mehdi savaşmaya gittiği Suriye’den yanında gizemli ve hamile eşiyle birlikte beklenmedik bir şekilde eve dönünce, tüm köyü yok etmekle tehdit eden bir karanlık ortaya çıkar. Aicha, anne sevgisi ile gerçeği arayışı arasında sıkışıp kalır.

I'm Not Everything I Want To Be
Klára Tasovská
2024
Çek fotoğrafçı Libuše Jarcovjáková’nın çarpıcı fotoğraflarını içeren derinlikli ve katmanlı bir belgesel deneyimi sunan I’m Not Everything I Want To Be, siyasal ve toplumsal çalkantılarla sarsılan bir dünyada sanatsal ve cinsel özgürlük peşindeki sanatçının kişisel hikâyesini da ele alıyor. Jarcovjáková’nın hayatının dokunaklı portresi Sovyetler Birliği’nin yükselişi ve düşüşü eşliğinde Prag’da başlayıp seyirciyi 1970-1989 yılları arasında Tokyo ve Berlin’deki yaşama tanıklık etmeye davet ediyor. Bu cesur, aykırı kadın sanatçının portresi aynı zamanda sanata, güzelliğe ve siyah-beyaz fotoğraflar aracılığıyla sunulan capcanlı bir hayata övgü niteliğinde.  

The Buriti Flower
João Salaviza, Renée Nader Messora
2023
Brezilya’nın kuzeydoğusunda yaşayan Krahô halkının samimi, çok yönlü bir portresini sunan The Buriti Flower, konu edindiği yerli halkın sözel hikâyecilik geleneğinden ilham alıyor. Çoklu zaman katmanları ve büyüleyici orman görüntüleri arasında dolaşan anlatı Krahô’ların geçmişte uğradığı baskılar yanında bugünkü kimlik, güç ve özgürlük mücadelelerini ele alıyor. Bolsanaro hükümetinin saldırgan politikalarını protesto etmek için başkente gitmek isteyen feminist anne Patpro Krahô filmdeki en açıksözlü ses ve aynı zamanda senaristlerden biri. Paptro, çocuğunun gözlerinden Brezilya ormanlarının kalbinde yaşayan yerli halkın tarihindeki üç dönemi ziyaret ediyor.   
 

Küçük Kadınlar

Maydegol
Sarvnaz Alambeigi
2024
Ailesi İran’a göçen yeniyetme bir Afgan kız, profesyonel bir Muay Thai sporcusu olma hayalinin peşinde muhafazakâr ailesine direnir, fiziksel şiddete ve çevresindeki göçmen karşıtlığına karşı mücadele eder. Gece gündüz çalışarak ailesinden habersiz Tayland Boksu derslerine yazılmak için gereken parayı biriktirir. Bu spor aracılığıyla ringde başarılı olup hayatın önüne koyduğu engelleri aşmayı amaçlar. Z kuşağının onlara sunulan karanlık gelecekten kurtulma ve haklarını savunma direncini anlatan film, özellikle kadınların hayatları pahasına özgürlüğe kavuşma çabasını vurguluyor. Aynı zamanda bu genç kuşağın güçlerini anlamasını, esinlenmesini ve özgüven kazanmasını sağlamayı amaçlayan bir ayna işlevi görüyor.

Sisterhood
Nora El Hourch
2023
Farklı sosyal ve kültürel geçmişlerden gelen on beş yaşındaki Amina, Djeneba ve Zineb çocukluklarından beri çok yakın arkadaştır. Ağabeyinin en yakın arkadaşı Zineb’i taciz etmeye başlayınca, Amina onu durdurmak için itibarını zedeleyecek bir ifşa videosunu sosyal medyada paylaşmaya karar verir fakat videonun onu tehlikeye atmanın yanında arkadaşlarıyla arasını bozacağını tahmin edemez. Bu olay, üç yakın arkadaş arasındaki ırk, sınıf ve kültürel imtiyaz farklarını ortaya serecektir. Tehditler karşısında videoyu internetten silmek veya mücadeleye devam etmek arasında seçim yapmak zorunda kalırlar.    

Tiger Stripes
Amanda Nell Eu
2023
On iki yaşındaki Zaffan isyankâr ve gamsız bir çocuktur ama ergenlikle birlikte bedeninde korkunç değişimler olduğunu fark eder. Okulda normal görünmek için bedenindeki değişimi reddeder ve örtünmeye çalışır. Kaçınılmaz olanı gizleme çabaları boşa çıkar ve onun ne olduğunu anlayan arkadaşlarının saldırısına uğrar. İçinde yaşadığı topluluk tarafından giderek daha şiddetli biçimde kışkırtılan Zaffan, gerçek benliğine sahip çıkmanın özgürleşmenin tek yolu olduğunu öğrenecektir.

Girls Will Be Girls
Shuchi Talati
2024
Himalayalar’da sıkı kurallarla yönetilen bir yatılı okulda okuyan on altı yaşındaki Mira çalışkan bir öğrencidir ve tek hayali sınavlarda mükemmel notlar almaktır.  Fakat astroloji kulübü aracılığıyla Sri’yle tanıştınca öncelikleri değişir, iki genç tüm zamanlarını birlikte geçirmeye başlarlar. Mira’nın annesi Anila kızının gizli işler çevirmeye başladığından kuşkulanınca duruma müdahale eder. Gençler bundan böyle yalnızca onun gözetimi altında buluşup görüşebilecektir. Fakat annenin müdahalesi çok geçmeden beklenmedik bir duygusal aşk üçgeni şeklinde daha büyük bir soruna yol açar.

The Cage is Looking for a Bird
Malika Musaeva
2023
Küçük bir Çeçen köyünde yaşayan Yaha günlerini en yakın arkadaşı Madina’yla geçirir. İki kız da mezun olduktan sonra evlerinden ayrılıp gerçek dünyaya kaçma ve seçtikleri hayatı yaşama hayali kurar. Yaha’nın ablası Heda da özgür kalmayı düşler ama bunun için ödemesi gereken bedel büyüktür, boşanmaya kalkarsa muhtemelen tek oğlunu kaybedecektir çünkü içinde yaşadığı kültürün kuralları bunu gerektirir. Film farklı Çeçen kadınların hikâyelerini anlatır. Her biri özgürlük hakkını korumak ve kendi hayatını yaşamak ister. Peki başarılı olabilecekler midir ve bunun için nasıl bedeller ödemeleri gerekecektir?  
 

Oyunbozanlar

Dahomey
Mati Diop
2024
Dahomey Krallığı’na ait yirmi altı tane kraliyet hazinesi Paris’ten yola çıkıp ait oldukları ülkeye, günümüz Benin Cumhuriyeti’ne dönmeye hazırlanmaktadır. Bu yirmi altı tarihi eser binlerce başka eserle birlikte sömürgeci Fransız ordusu tarafından 1892’de yağmalanıp Fransa’ya götürülmüştür. Dönüş yolculuğunu anlatan seslerden biri 26 numaralı eserdir ve 1800’lerin ortasında Dahomey’i yöneten Kral Ghezo’nun tasviridir. Peki eserlerin dönüşü, onların yokluğunda kendini yeniden icat etmek zorunda kalan ülkede nasıl karşılanacaktır? Eserlerin ruhu özgürlüğe kavuşurken, Abomey-Calavi Üniversitesi öğrencileri eve dönüşlerinin ne anlama geldiğini tartışır.

Without Air
Katalin Moldovai
2023
Edebiyat öğretmeni Ana, Rimbaud’nun eserlerini daha iyi anlamaları için on yedi yaşındaki öğrencilerine Agnieszka Holland’ın Tutkunun Şairleri filmini önerince görevini kötüye kullanmakla suçlanır. Temsil ettiği derğerler için mücadele etmek ve sessizce geri çekilmek arasında tercih yapmak zorundadır. Kendini haklı çıkarmak için absürt bir mücadeleye girişir ama okul müdür Eva sessizce desteğini çekince kişisel ilişkileri de durumdan zarar görmeye başlar. Yerel basın konuyu ele alınca kopan skandalın Ana’nın ve ebeveyni şikâyette bulunan öğrencisi Victor’un hayatları üzerinde önceden tahmin edilemez etkileri olacaktır.

My Favorite Cake
Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha
2024
Tahran’da yalnız başına yaşayan yetmiş yaşındaki Mahin çoğunlukla dört duvar arasında tekdüze bir hayat sürer, arada bir kadın arkadaşlarıyla görüşür. Kocası otuz yıl önce ölen, kızı Avrupa’ya taşınan Mahin yurt dışında yaşayan çocukları ve çevresindeki dünya için görünmez olmaya başladığını hissetmektedir. Bir öğleden sonra arkadaşlarıyla buluşup çay içerken konuşulanların ardından yalnızlığından kurtulmaya, gençliğinin kaybolan özgürlüğüyle yeniden buluşmaya ve aşk hayatını canlandırmaya karar verir. Fakat yeni bir romantik ilişkinin peşine düşen Mahin’in hoşlandığı biriyle güzel bir akşam geçirme planı çok geçmeden sonu belirsiz, unutulmaz bir maceraya dönüşür.

Faruk
Aslı Özge
2024
90’lı yaşlarını süren Faruk, İstanbul’da oturduğu apartmanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağını öğrenir. Kızı bu yıkımla ilgili bir film yapmaya karar verince, Faruk filmin baş karakteri olur. Yıkım sürecini geciktirmeye çalışan Faruk, bunun için bina yönetimiyle toplantılar yaparken, gerçeklik ve kurgu yavaş yavaş iç içe geçer ve bir süre sonra ikisi arasındaki çizgi bulanıklaşır. Gerçek mekânlarda çekilen, gerçek karakterleri ve olayları konu alan Faruk, yaşlı bir adamın kalabalık İstanbul’daki hayatının benzersiz ve samimi bir portresini sunarken kentsel dönüşümün etkilerini ve bir baba kız ilişkisinin karmaşıklığını da ele alıyor.  

La Chimera
ALICE ROHRWACHER
2023
1980’ler İtalya kırsalı, Toskana bölgesi. Gizemli bir İngiliz olan Arthur, hapis cezasını tamamlayıp tepelerdeki yıkık dökük evine döner. Tarihi eser hırsızlığını iş edinen bir arkeolog olan Arthur, mezar soygunculuğu yapan gürültücü müzik grubu tombaroli üyeleriyle birlikte Etrüsk hazineleri peşinde muazzam kırları araştırır. Arthur’un amacı sonunda onu ve arkadaşlarını zengin edecek büyük hazineyi bulmaktır; bu onların Kimera’sıdır. Tombaroli üyeleri için Kimera, çalışmadan kolay bir yaşam sürmek anlamına gelir. Arthur’un Kimera’sı yitirdiği aşkı Beniamina’dır. Onu bulmak için görünmez olana meydan okur, her yeri arar, öbür dünyanın mitlere konu olan kapısını bulmak için yeraltına bile girer. Yaşayanlar ve ölüler, ormanlar ve şehirler, kutlamalar ve yalnızlıklar arasında geçen bu maceralı yolculukta kendi Kimera’larının peşindeki karakterlerin iç içe geçen kaderi ortaya çıkar.

The Sultana's Dream
Isabel Herguera
2023
Otuz yaşındaki İspanyol animasyon yönetmeni Inés, Hindistanlı sevgilisi Àmàr’dan ayrılmak için Ahmedabad’a gider. Hayal kurmakta zorlanan ve yolunu kaybetmiş olduğunu hisseden Inés tesadüfen girdiği bir kitapçıda 1905’te yazılmış, kadınlar tarafından yönetilen hayali bir ülkeyi anlatan Sultana’s Dream adlı kitabı keşfeder. Bu klasik feminist ütopya edebiyatı örneğinden ve kitabın Müslüman feminist yazarı Begum Rokeya Hossain’den etkilenen Inés, yazarın ve anlattığı ütopik kadınlar ülkesinin izini bulmak amacıyla Hindistan’da yolculuk etmeye karar verir. Inés’le Rokeya Hossain’in hikâyeleri o andan itibaren paralel ilerlemeye başlar.

Motherland
Hanna Badziaka & Alexander Mihalkovich
Genç Nikita, 2020 yılında zorunlu askerlik görevini yerine getirmek için orduya katılınca, Sovyetler Birliği sonrası Belarus’ta ölümcül bir sırrı gizleyen ve nesiller boyu süren bir geleneğe maruz kalır; sözde çocukları erkeğe dönüştüren, fakat günümüzde bile ülkenin kültürüne ve kimliğine işleyen, nesiller boyu süren şiddet, taciz ve zorbalık uygulaması dedovshchina. Svetlana her gün bu travmatik gerçeklikle yaşar; oğlu iki yıl önce dedovshchina uygulamaları yüzünden görevli olduğu askeri üste asılmış halde bulunmuştur ve katilleri bir sır perdesi altında saklanmaktadır. Oğulların kullanılıp atıldığı, hükmetme araçlarının kontrolden çıktığı ülkede statükoyla mücadele eden yorulmaz savaşçılar annelerdir.

Seven Winters in Tehran
Steffi Niederzoll
2023
Tahran, 7 Temmuz 2007: 19 yaşındaki Reyhaneh Jabbari’nin yeni bir müşteriyle iş görüşmesine gitmesi gerekmektedir. Sıradan görünen görüşme hayatını geri dönülmez bir şekilde değiştirecektir. Görüştüğü erkeğin tecavüz amaçlı saldırısına uğrayınca kendini korumak için onu bıçaklar. Aynı gün cinayet suçuyla tutuklanır. Mahkemesi idam cezasıyla sonuçlanır. Film Reyhaneh’in ailesi tarafından sağlanan kişisel ve bazıları gizlice çekilmiş videolar, şahitlerin anlattıkları ve Reyhaneh’in hapisten yazdığı mektuplar aracılığıyla İran sınırları ötesinde bile bir kadın hakları ve direniş sembolüne dönüşen bir kadının kaderinin izlerini sürüyor.

 

Pembesiz Mavisiz

Women Of...
Małgorzata Szumowska, Michał Englert
2023
Arka planında Polonya’nın komünizmden kapitalizme geçiş sürecini anlatan Woman of… ömrünün yarısından fazlasını bir taşra kasabasında erkek olarak geçiren Aniela Wesoły’nin hayatının kırk beş yılını anlatıyor. Aniela’nın trans bir kadın olarak kişisel özgürlüğüne kavuşma yolculuğu evliliğinde, çocuklarıyla ilişkisinde ve işinde sorunlara neden olurken bozulan aile ilişkileri ve çevresindekilerin karmaşık tepkileri onu sürekli çözülmesi olanaksız sorunlarla karşı karşıya getiriyor. Hayatını kendi doğrularına göre yaşamak için Aniela’nın ne tür seçimler yapması gerekecektir? Gerçek kimliğine kavuşabilmek için her şeyi feda etmeye hazır mıdır?

Toll
Carolina Markowicz
2023
Brezilyalı otoyol gişe görevlisi Suellen aynı zamanda bekâr bir annedir. Ailesini ayakta tutmak için bir hırsız çetesiyle birlikte çalışmaya başlar. Bu süreçte işini sözde asil bir amaç için fazladan yasadışı para toplamak üzere kullanabileceğini fark eder. Para biriktirmekteki amacı oğlunu ünlü bir yabancı rahip tarafından yönetilen pahalı bir eşcinselliği düzeltme atölyesine göndermektir.

In the Company of Women
Sílvia Munt
2023
1976 yazı. 16 yaşındaki Bea ülkede esen değişim rüzgârlarından ilham alarak bir feminist gruba katılır. Feminist davayı daha görünür hale getirmek ve kadınların yasal kürtaj hakkını güvence altına almak için mücadele eden kadınlara katılınca isyankârlığını derinden hisseden Bea, aniden beklenmedik duygulara kapılınca dünyasının altüst olduğunu anlar. Ondan yaşça büyük ve varlıklı bir aileden gelen Maider’le çok özel bir arkadaşlık kuran Bea, siyasi eylemlerden aldığı güç ve Maider’le ilişkisi sayesinde tüm hayatını etkileyen unutulmaz bir yaz geçirecektir.

 

Türkiye’den Kadın Filmleri

Türkiye'den Kısalar

Maşallah
Gardıroptan bir üst seç, altına başka bir şey seç. Giyinip çıkman lazım. Ne kadar zor olabilir ki? Göğsün açılıyor mu kontrol et. Başın ağrımasın sonra, millete yanlış fikir verme. Açılıyorsa çengelli iğneyle tuttur ya da üstüne bir fular at stratejik olarak. Fular da tam çözüm değil, fark etmezsin açılır falan, boşuna dert. Nazar boncuğu yok mu halihazırda çengelli iğnede, onu tak işte. Hah işte oldu! Nazar boncuğu yeter.

Onun Kalesinde
Ölümünden kısa bir zaman sonra babasının evini boşaltmaya giden genç kadın, orada geçirdiği günlerde yas sürecinin iniş çıkışlarını en derin biçimde hissetmeye başlar.

Ruj
On yaşındaki Sabahattin sokaklarda su ve çay satarak ailesinin geçimine yardımcı olmaktadır. İçine doğduğu şiddet dolu dünyanın sınırlarını, okuduğu çizgi romanlardaki karakterleri hayal ederek aşar. Varlığının insanlar tarafından fark edilmediğini anladığında “görünmez” olduğunu düşünür. Artık tek arzusu görünür olabilmektir, görünür olduğunda kaderinin de değişeceğine inanır. İnsanların onu görmesi için okuduğu çizgi romandan hareketle sonunu asla tahmin edemeyeceği bir yolculuğa çıkar.

Yolda
Aysun, yirmili yaşlarının sonlarında bir yönetmendir. Çekimlerine hazırlandığı filmin oyuncu seçimleri sırasında yurtdışındaki ablası Arzu’dan bir kargo gelir. Arzu, bir mektup ve Aysun’un on iki yaşındayken çektiği kamera kayıtlarının bulunduğu bir kaset göndermiştir. Kamera kaydında, ailesinin araba yolculuğu bulunmaktadır. Aysun’un çocukluğunda yaşadığı bu olay aynı zamanda yeni çekeceği filmin konusudur.

Zarafet ve Şiddet Arasında
Zarafet ve Şiddet Arasında, elleri, anıları hem saklayan hem de aktarabilen bellek mekânları olarak gören bir deneysel belgesel. Performatif aile albümlerine giremeyen anıların izini eller ve yarattıkları üzerinden sürmeyi, elleri bir bellek haritası gibi okumayı hayal ediyor. Bir ressamın fırça izlerinde aynı elin şiddetini de görebilir miyiz? Kanaviçe bir çeşit alfabe midir? Video, hayalgücü ve yaratım aracılığıyla sanatçının kişisel geçmişiyle bağlantı kurarken, ev içi şiddet ve kalıtımsal travma gibi daha büyük insan hikâyelerine de açılıyor.


Kim Mihri
Berna Gençalp
2022
Ressam Mihri’nin boşluklarla ve rivayetlerle dolu hikâyesi, kadın karakterlere odaklanan yazar Berna Gençalp’in ilgisini çeker. Mihri’nin 19. yüzyıl sonunda Osmanlı İstanbul’unda başlayıp Roma, Paris ve New York’a uzanan hikâyesini ortaya çıkarmak üzere, “Kim Mihri” sorusuyla yola koyulur.

Kayıtsız
Özlem Çıngırlar
2024
Uzun yıllardır Avrupa’da yaşayan tanınmış bir oyuncu olan Nursel, Füruğ Ferruhzad’ı canlandıracağı bir rol için Türkiye’ye döner. Perisa ise karnındaki bebeğin babası Arash’i aramak için bir süreliğine İran’dan Türkiye’ye gelir. Bir yanlış anlaşılma sonucu ikisinin hayatları İstanbul’da, Nursel’in Beyoğlu’ndaki evinde kesişir. Bu kesişim yalnızca iki kadının hayatlarını etkilemekle kalmaz, birden fazla kültürün tek bir akışta şiir ve dayanışma eşliğinde kavuştuğu ortak bir anlatıya, yepyeni bir hikâyeye dönüşür.

Dargeçit
Berke Baş
2024
27 yıl, sayıyor… 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde oğulları ve kardeşleri devlet güçleri tarafından kaybedilen aileler, avukatları ve İnsan Hakları Derneği’nin desteğiyle Türk yargı sistemi içerisinde hakikat ve adalet için mücadele ediyor. Nihayet 2015’te başlayan davanın her duruşması için saatlerce yolculuk yapıyorlar. Devletin cezasızlık duvarını kırmak imkansız bir görev gibi görünse de “gerçek, görmek isteyenler için ortada.”
 

Özel Gösterimler

Ev Karadır
Füruğ Ferruhzad
1962
İranlı feminist şair Füruğ Ferruhzad’ın 1967’deki ölümünden önce yönettiği tek film olan Ev Karadır, Kuzey İran’daki Bababaghi Darülaceze cüzam kolonisindeki hayatı ve çekilen acıları anlatırken bir yandan insanlığın haline ve hayatın güzelliğine odaklanan yirmi dakikalık bir portre. Koloninin sakinleri, dünyanın geri kalanından kopuk, içine kapanmış bir toplulukta yaşar, ibadet eder, öğrenir, oyunlar oynar kutlama yaparlar. Ferruhzad, İran YEni Dalga sinemasının en eski öncülerinden biri kabul edilen filminde Eski Ahit’ten, Kuran’dan ve kendi şiirinden bölümleri seslendirerek toplumdan dışlanmışların şefkatli bir tablosunu çiziyor. Film canlı görüntüler ve dinamik kurgu aracılığıyla fiziksel farklılıklarla doğrudan yüzleşirken hastalık nedeniyle sıklıkla gözden kaçırılan insanlığı gözler önüne seriyor.

Yük
Erden Kıral
2012
Cemal işlediği cinayet sonrası bir madene kaçıp, ölüm korkusuyla saklanır. Peşinde onu kovalayan bir başka adamsa dışardan görünen tüm cesaretine rağmen öldürmekten korkmaktadır. Bu iki adamın ortak noktası ise Zeynep adlı bir kadındır. Aslında Cemal’le evli olan Zeynep, seneler önce Cumali adlı bir adamla tutkulu bir ilişki yaşar ama Cumali de evlidir. Geriye dönüşler ve şimdiki zaman, geçmiş ve gelecek arasındaki geçişlerle bu üç insanın öyküsünü beyazperdeye taşıyan, gerçek hayat hikâyelerinden kurgulanan filmde başrol oyuncuları haricinde görünen insanların maden ocağı çalışanları ve aileleri olması, madencilerin yaşamına bir pencere açışıyla filme yer yer belge niteliği kazandırıyor. 
Yük, bu yıl Tülin Özen’e Uçan Süpürge Vakfı tarafından Bilge Olgaç Başarı Ödülü verilmesi vesilesiyle gösteriliyor.

11'e 10 Kala
Nida Karabol, Pelin Esmer
2009
Emniyet Apartmanı’nın dördüncü katında yaşayan Mithat Bey, yıllardır biriktirdiği koleksiyonlarını karşılaştığı her zorluğa karşı korumayı başarmıştır. Koleksiyonunun devamlılığını bozmamak için aradığı herhangi bir parça onu İstanbul’un her köşesine götürebilir. Mithat Bey için İstanbul’un kendisi de koleksiyonu kadar sınırsızdır. Oysa Ali için İstanbul, Emniyet Apartmanı ve çevresiyle sınırlıdır. Köyünden İstanbul’a gelip apartmanda kapıcılık yapmaya başlayan Ali, kızı kapıcı dairesindeki rutubetten astıma yakalanınca, koşullar düzelene dek ailesini köye geri yollamıştır. Apartmanın diğer sakinleri deprem endişesi ve daha değerli bir eve sahip olma isteğiyle binayı yıkıp yeniden inşaa etmeyi tercih edince, Mithat Bey’in koleksiyonları uğruna verdiği savaşların en zorlusu başlar. Bina yıkılırsa Mithat Bey koleksiyonlarını kaybedecektir, Ali de hem evini, hem işini. Artık apartman, yalnız yaşayan bu iki adamın ortak kaderidir.

Neandria
Reha Erdem
2023
Neandria geçmişin izleri hayli silinmiş antik bir şehrin yıkıntılarının hemen altında, yoksul bir Ege köyünde geçiyor. Köyde hayat, dünyanın gerisinde yaşanandan hiç de farklı değil: Kıskançlık, hırs ve korku, burada da ele geçirmiş insanları. Yarışma, avlanma ve kazanma hırsının hasta ettiği bu insanların arasında bir tek, 18 yaşındaki Suna, yaşamaya dair can alıcı soruları sormaya cesaret edecektir. İyi ya da kötü olanı kim bilebilir ki? Ve, yolun nasıl yürüneceğini kim bize söyleyebilir?

Kör Noktada
Ayşe Polat
2023
Almanya’dan gelip Türkiye’nin kuzeydoğusunda ücra bir köyde çekim yapan bir film ekibi, yaşlı bir Kürt kadınla röportaj yapar. Kadın, yıllar önce kaybettiği oğlunun anısını canlı tutabilmek için kadim bir ritüel yürütmektedir. Alman ekibe Kürtçe çeviride yardımcı olan genç kadın, yedi yaşındaki Melek’in de bakıcısıdır. Melek’in babası Zafer, asıl amacı belirsiz, karanlık bir örgüte mensuptur. Gizemli bir varlık Melek’e musallat olduğunda Zafer örgüte sadakatiyle ailesinin esenliği arasında kalakalır. Tüm bu kişilerin bir araya gelişlerinin sonucu yıkıcı olacaktır.
 

Festival film bileti almak için tıklayınız.

27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin resmi internet sayfasına gitmek için tıklayınız.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER