İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,8467 %0.11
55,9581 %0.11
6.855,28 %0.30
86.284,52 %-0.13
Muhalif. İznik Gölü’ndeki batık bazilikanın 1065’teki büyük depremde zarar gördüğü belirlendi

İznik Gölü’ndeki batık bazilikanın 1065’teki büyük depremde zarar gördüğü belirlendi

Kazının bilimsel danışmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin: ”Yaptığımız kazılar sonucunda, bazilikanın 390 yılından sonraki bir tarihte inşa edildiğini tespit ettik. Bazilikanın, Birinci Konsil’in toplandığı yer olmamakla birlikte konsilin bu alanda toplanmış olma ihtimaline dayanarak, burada inşa edilmiş olduğunu düşünüyoruz”

İznik Gölü’ndeki batık bazilikanın 1065’teki büyük depremde zarar gördüğü belirlendi
Okunma Süresi: 3 dk

BURSA (AA) Bursa'nın İznik ilçesinde, 10 yıl önce göl kıyısının 20 metre açığında 1,52 metre derinlikte bulunan batık bazilikada (büyük kilise yapısı) yürütülen su altı kazısında, bu yapının 11'inci yüzyılda büyük bir depremde zarar gördüğü belirlendi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Fransız yönetmen Pascal Guerin'in çektiği "İznik, Batık Gizem" adlı belgesel, Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi'nde izleyiciyle buluştu.

Kazının bilimsel danışmanı Bursa Uludağ Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, gösterim öncesinde yaptığı konuşmada, 2014 yılında çekilen hava fotoğrafları sayesinde varlığı ortaya çıkarılan bazilikanın dünya çapında ses getiren bir keşif olduğunu belirtti.

Hristiyan dünyası için büyük öneme sahip bazilikanın tahminlerinden çok daha önemli bir yapı olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz veriler, Hristiyanlar için çok önemli olan Birinci Konsil'in bu alanda toplanmış olabileceğini ortaya koydu. Bu konsil, 325 yılında Büyük Konstantin'in girişimleriyle İznik'te toplandı ve Hristiyanlığın temel ilkeleri kabul edildi. Bu ilkeler arasında Hazreti İsa'nın Tanrı'nın oğlu olduğu ve Paskalya Bayramı'nın zamanı gibi önemli kararlar vardı. Birinci Konsil, Hristiyanlığın tüm mezhepleri tarafından kabul edilen önemli bir toplantıdır. 2025 yılında Birinci Konsil'in 1700'üncü yılı kutlanacak ve Batı dünyasında bu tür tarihi yıllar oldukça önemsenir. Yaptığımız kazılar sonucunda, bazilikanın 390 yılından sonraki bir tarihte inşa edildiğini tespit ettik. Bazilikanın, Birinci Konsil'in toplandığı yer olmamakla birlikte konsilin bu alanda toplanmış olma ihtimaline dayanarak, burada inşa edilmiş olduğunu düşünüyoruz."

Su altı kazısında yer alan uzmanlardan Fransa'nın Grenoble Alpes Üniversitesinden jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer ise İznik ve yakın çevresinin geçmişte yaşadığı büyük depremleri tespit etmek amacıyla 2018'den bu yana çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Bazilikanın hangi depremde zarar gördüğünü ortaya çıkarmayı amaçladıkları çalışmada, sismik hareketler konusunda önemli keşifler yaptıklarını vurgulayan Sigoyer, "Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu yıkılmış olduğunu keşfettik. Ayrıca 1065 yılından bu yana İznik ve çevresinde büyük bir depremin yaşanmadığını keşfettik. Verilere göre, her 900 ila 1000 yıl arasında büyük bir deprem yaşanıyor. 1065 yılındaki depremi göz önünde alırsak yakın zamanda İznik'te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü'nde aktif bir fay hattı keşfettik. Bu fay hattı, bölgede gelecekte bir deprem olabileceğinin habercisi olarak karşımıza çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Belgesel gösterimi ve soruların yanıtlanmasıyla sona eren programa, arkeoloji ve tarih meraklıları katıldı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız