İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6082 %0.06
55,7639 %-0.02
6.568,28 %-0.08
83.114,01 %1.71
Muhalif. İstanbul’da Dünya Hepatit Günü etkinlikleri

İstanbul’da Dünya Hepatit Günü etkinlikleri

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak: ”Dünyada dakikada 2 kişi Hepatit B virüsüne bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla kaybedilmektedir”

İstanbul’da Dünya Hepatit Günü etkinlikleri
Okunma Süresi: 3 dk

İSTANBUL (AA) Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit B virüsünün dünyada yılda 1 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu, dakikada 2 kişinin buna bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, "28 Temmuz Dünya Hepatit Günü" kapsamında Beyoğlu'ndaki bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Tabak, Türkiye'de yaklaşık 23 milyon arası kişinin Hepatit B virüsünü taşıdığının tahmin edildiğini belirterek, "Kronikleşen Hepatit B veya Hepatit C olgularının yüzde 2030'unda da siroz gelişiyor. Hepatit B virüsü tüm dünyada yılda 1 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Dakikada 2 kişi Hepatit B virüsüne bağlı siroz ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonlarla kaybedilmektedir." dedi.

Türkiye'de 3 milyona yakın taşıyıcı olduğunu ve bunların yaklaşık 400 bininin bunun farkında olduğunu dile getiren Tabak, taşıyıcıların diğer kısmının sessiz giden ve hiçbir bulgu vermeyen bir hastalık olduğu için ileri evrelerde siroz veya karaciğer kanseri olarak karşılarına geldiğini belirtti.

Tabak, bu virüslerin özellikle kan, cinsel yolla ve taşıyıcı anneden çocuğa doğum sırasında bulaşabilme özelliği olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün 20162021'de global sağlık stratejisi oluşturduğuna değinen Tabak, "Kronik Hepatit B ve Hepatit C'nin yılda 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olduğu bir gerçek. Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı, Sağlık Bakanlığının öncülüğünde ilişkili paydaş derneklerle hazırlandı. Bu hazırlık süresi 20132018 yılları arasında 5 yıl devam etti. 2018 Eylül ayında Bakanlık resmi olarak bu programı uygulamaya koydu. Süreçte, 20182023 yani önümüzdeki yıl 5 yıllık programın ilk 5 yıllık çıktılarını tartışıyor olacağız." diye konuştu.

Programda 8 stratejik alan olduğunu, bakanlığın hazırladığı programlarla farkındalık artırılmaya çalışılacağını anlatan Tabak, Hepatit B için 1998 yılında başlanan ve çok başarılı giden bir aşılama programının olduğunu da sözlerine ekledi.

"Hedefimiz Hepatit C virüsü taşıyan herkesi tedavi etmek"

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu ise hedeflerinin Hepatit C virüsü taşıyan herkesi tedavi etme ve virüsü tamamen temizleme olduğunu kaydederek, "Çünkü ortalama 2 aylık tedavi ile kişi yüzde 98100 arasında değişen oranlarda yüksek başarı ile Hepatit C'den tamamen kurtuluyor." dedi.

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Akyıldız da toplantıda Kovid19'un kronik hepatit hastalığına etkilerini anlattı.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız