İstanbul
Kapalı
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,8212 %0.05
55,8858 %-0.18
6.805,87 %-0.13
86.205,99 %-0.06
Muhalif. Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılı Moskova’da resepsiyonla kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılı Moskova’da resepsiyonla kutlandı

Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç: ”Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki şehitlerimizin kanıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ilelebet payidar kalacak” Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin: ”Türkiye, barış ve istikrar uğruna çalışıyor, ilk Cumhurbaşkanı Atatürk’ün ortaya koyduğu idealleri hayata geçiriyor, bölgesel ve küresel sorunların çözüme kavuşmasında önemli rol oynuyor”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılı Moskova’da resepsiyonla kutlandı
Okunma Süresi: 3 dk

MOSKOVA (AA) Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla Rusya'nın başkenti Moskova'da resepsiyon düzenlendi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinin verdiği resepsiyona Büyükelçi Tanju Bilgiç ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin'in yanı sıra Büyükelçilik çalışanları, yabancı misyon ve çeşitli kurumların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Büyükelçi Bilgiç, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) Kahramankazan Yerleşkesi'ne yönelik geçen hafta düzenlenen terör saldırısını kınadı.

"Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki şehitlerimizin kanıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi ilelebet payidar kalacaktır." diyen Bilgiç, Rusya'ya bu terör saldırısında gösterdiği dayanışma için teşekkür etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurtuluş Savaşı'nın ardından büyük fedakarlıklarla kurulduğuna dikkati çeken Bilgiç, "Milletimizin kaderinin değiştiği bu tarihte Türklerin ilelebet özgür yaşayacağını tüm dünyaya ilan ettik." ifadesini kullandı.

"Rusya'nın Kurtuluş Savaşı'ndaki desteği ve TürkiyeRusya ilişkilerindeki mevcut seviye bugünkü kutlamamızı daha anlamlı kılıyor." diyen Bilgiç, iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda ivme kazandığını vurguladı.

Bilgiç, "Bu ilişkiler, zor zamanların sınavından başarıyla geçmiş ve daha da kuvvetlenerek bugüne gelmiştir. Birçok konuda işbirliği yapmakta ve önemli projeler yürütmekteyiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da geçen hafta düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ne katıldığını anımsatan Bilgiç, bunun iki ülke arasındaki işbirliğinin en güçlü örneklerinden olduğunu vurguladı.

Bilgiç, "İki ülke liderinin güçlü iradesi sayesinde ortaya konan ülkelerimiz arasındaki karşılıklı saygı ve işbirliği anlayışı, ilişkilerimizin temel taşını oluşmaktadır. Bu, her alanda yoğun ve samimi bir diyaloğa olanak sağlamakta, işbirliğimizi mümkün kılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya ve Türkiye, sürekli gelişen ilişkiler kurabildi"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pankin de Türkiye'nin devlet inşasında uzun yol katettiğini belirterek, "Türkiye, milli önceliklerini koruma konusundaki kararlılığını açıkça ortaya koymakta ve dış ortakların çıkarlarına saygı göstermekte. Bu husus, Türkiye'nin dünya sahnesindeki otoritesinin hızlı yükselişine yansımıştır. Türkiye, barış ve istikrar uğruna çalışıyor, ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'ün ortaya koyduğu idealleri hayata geçiriyor, bölgesel ve küresel sorunların çözümüne kavuşmasında önemli rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Pankin, şunları kaydetti:

"Çetrefilli dönemler dahil tarih boyunca halklarımızın anlaşmazlıkları aşma ve orta yolu bulma kabiliyeti sayesinde ulaşmayı başardığımız RusTürk ilişkilerinin yüksek seviyede olmasından memnuniyet duyuyoruz. Diğer küresel aktörlerin başarısız olduğu konularda ortak gayretlerimizle mutabakata varmayı birçok defa başardık. Rusya ve Türkiye, objektif koşullar gereği uluslararası durumdaki dalgalanmalara rağmen sürekli gelişen ilişkiler kurabildi."

Türkiye ile ticaret ve enerji alandaki ilişkilerin istikrarlı şekilde geliştiğine işaret eden Pankin, tüm bunların iki ülke liderinin siyasi iradesiyle mümkün olduğunu dile getirdi.

Aleksandr Pankin, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı nedeniyle taziyelerini iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajının yayımlandığı etkinlikte Gaziantep mutfağından lezzetler ikram edildi, Türk müziğinden eserler icra edildi.

Resepsiyonun sonunda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda Rusçaya tercüme edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabı ile Türkiye'nin sembolleri kitapçığı, yabancı diplomatlar ve davetlilere hediye edildi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız