İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6077 %0.06
55,7408 %-0.05
6.565,66 %-0.12
82.900,03 %1.47
Muhalif. Türk öğrenciler, Sudan’da kültürü yaşayarak Arapça öğreniyor

Türk öğrenciler, Sudan’da kültürü yaşayarak Arapça öğreniyor

Türk öğrenciler, Sudan’da kültürü yaşayarak Arapça öğreniyor
Okunma Süresi: 3 dk

HARTUM (AA) Türkiye'den Sudan'a gelen üniversite öğrencisi ve lise mezunu 9 kişiden oluşan grup, Hartum Eğitim Müşavirliğinin düzenlediği programla Sudan'daki Yunus Emre Enstitüsündeki (YEE) kursiyerlere Türk kültürünü anlatıyor ve onlarla Sudan kültürünü yaşayarak Arapçalarını geliştiriyor.

Türk ve Sudanlı öğrencilerin, Hartum YEE'de Sudan'a özgü kıyafetler giydiği ve iki ülke şarkılarının seslendirildiği etkinlikte, Sudan kınası yakan Türk öğrenciler, meşhur "cebene" kahvesinin tadına baktı.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Gökhan Bozbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yabancı dil eğitimi ve öğreniminde dil ve kültür arasındaki bağın çoğunlukla unutulduğunu ve bu sebeple dilsel olarak edinilen bilgilerin insan zihninde anlama geçmediğini söyledi.

Yabancı dil öğrenmek isteyenlerin o dilin kültürel yetkinliğine de hakim olması gerektiğine inandığını belirten Bozbaş, bu durumun daha sağlıklı bir dil eğitimi doğuracağını düşündüğünü belirtti.

Bozbaş, "Bu bağlamda bu 9 genç, hem Arapça hem Sudan kültürünü öğrenmek için buraya geldi. Temel Arapça bilgisi olan bu gençlerin, Sudan’da kültürel bir etkileşimin içerisinde çok çabuk ve etkin bir dil gelişimi yaşayacaklarını düşünüyorum. Daha ilk 3 günde bunu müşahede ettik." ifadesini kullandı.

"Ortak kültürümüz var"

YEE'de Türkçe öğrencisi Sami Adem, Türk arkadaşlarının Sudan ziyaretinden oldukça mutlu olduklarını, karşılıklı eğitim ve kültür alışverişi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Birlikte Hartum Üniversitesi ve Sudan Üniversitesine gittik. Nil Nehri'nde tekne turu da yaptık. Sudan kültürünü anlatırken, Türk kültürünü tanıma fırsatımız oldu. Bugün olanlara Sudan'a özgü kıyafetleri tanıttık. Türkiye'den gelen arkadaşlarımız, Cellabiye (erkek kıyafeti), Tob (kadın kıyafeti), Merkub (ayakkabı), şal (atkı) ve imma (sarık) giydi. Kızlar, ellerine kına kıydı." diye konuştu.

Bir diğer öğrenci Ola edDusugi, "Türkiye'den gelen arkadaşlara Sudan'ın geleneklerini anlattık. Kadınların yaptığı Zegruta'yı (zılgıt) öğrettik. Erkeklerin damatlara yaptıkları ebşir (mutlu ol) hareketini gösterdik. Ortak kültürümüz var." ifadesini kullandı.

Anadolu İmamhatip lisesi mezunu Abdulvahap Ateşoğlu, Türkiye'den Sudan kültürünü ve Arapçayı öğrenmek üzere 9 kişilik grup olarak buraya geldiklerini anlatarak, "3 gündür Sudanlı arkadaşlarımızla çok güzel geziyoruz, bize fazlasıyla yardımcı oluyorlar. Giydiğim bu Cellabiye çok hoşuma gitti. Herkese buraya gelmeyi tavsiye ediyorum, Sudan, çok güzel bir ülke." dedi.

Lise mezunu Yusuf Karacan da "Gelmeden önce Sudan nasıl bir yer, sıkıntılı olacak mı?' diye endişemiz vardı. Geldikten sonra buradakilerin ne kadar cana yakın olduklarını gördük." diye konuştu.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız