İstanbul
Parçalı az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,7883 %0.08
56,1083 %-0.08
6.865,89 %0.94
81.128,07 %4.51
Muhalif. Suriye’de yeni yönetimin Ulaştırma Bakanı Şerim: ”Yaptırımlar devrik rejimin kurbanlarına uygulanıyor”

Suriye’de yeni yönetimin Ulaştırma Bakanı Şerim: ”Yaptırımlar devrik rejimin kurbanlarına uygulanıyor”

”Bu engellemeleri tespit edip Dışişleri Bakanlığına raporluyoruz”

Suriye’de yeni yönetimin Ulaştırma Bakanı Şerim: ”Yaptırımlar devrik rejimin kurbanlarına uygulanıyor”
Okunma Süresi: 3 dk

TARTUS (AA) Suriye'de yeni yönetimin Ulaştırma Bakanı Behaeddin Şerim, ulaştırma ve denizcilik sektörüne uygulanan yaptırımların incelendiğini belirterek "Yaptırımlar devrik rejimin kurbanlarına uygulanıyor. Bu engellemeleri tespit edip Dışişleri Bakanlığına raporluyoruz." dedi.

Şerim, nakliye alanında uygulanan yaptırımlar, Bakanlık ile özel sektör arasındaki zorluklar ve engellemelerin kaldırılmasına ilişkin görüşme yapmak üzere Tartus ilinde gemi ve deniz şirketi sahipleriyle bir araya geldi.

Yeni yönetimin Ulaştırma Bakanı Şerim, burada AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Şerim, devrik Beşşar Esed rejiminde uygulanan yaptırımlar ve yaklaşık 14 yıl süren savaş nedeniyle ülkedeki altyapının yok edildiğine işaret ederek "Bu toplantı mevcut engellemeleri tespit etmek ve onları kaldırmak için yapılıyor. Gelişmiş ülkelerdeki ulaşım seviyesini hedefliyoruz. Aşamalı olarak ilerleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Lazkiye sularında demir atacak herhangi gemiye uygulanacak yaptırımın, Suriye halkını ve ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirten Şerim, "Yaptırımlarla maliyet artacak, denizcilik sektöründe çalışanların diplomalarının geçerliliği olmayacak, çalışma fırsatı azalacak." diye konuştu.

Şerim, "Halihazırda yaptırımlar devrik rejimin kurbanlarına uygulanıyor. Bakanlıktaki engellemeleri tespit edip Dışişleri Bakanlığına raporluyoruz. Devrik rejim 14 yıl halkla savaştı. Abluka uyguladı. Kimyasal kullandı. Yaptırımlar kalksın, Suriye halkı daha iyi bir yaşam sürdürsün." dedi.

"Türkiye ile ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz"

Karabük Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden mezun Denizcilik Yönetim Müdürü Abdülcevad Keyyali de Suriye'de çok başarılı iş insanları olmasına karşın denizciliğin 2011 öncesinde de çok gelişmiş olmadığını kaydetti.

Ekonomik baskı ve yaptırımlar nedeniyle iş insanlarının göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Keyyali, "Suriyeli gemi sahipleri ticaret yaparken başka ülkelerin bayraklarını kullanıyor. Suriye bayrağını kullanmazlar ve bu bayrakla sulara girmezler. Bu yüzden Suriye devleti ve halkı zarar görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Keyyali, yaptırımların kalkması halinde sektörün durumunun daha iyi olacağını ve çalışma fırsatlarının artacağını dile getirdi.

Yakın zamanda Türkiye ile işbirliği konusunda çalışmaya başlayacaklarını belirten Keyyali, "Türkiye'nin denizcilik alanında çok büyük ve eskiye dayalı tecrübesi var. Bunlardan faydalanmak ve Türkiye ile ilişkilerimizi derinleştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Suriye ile Türkiye ve Lübnan arasında deniz yetki alanları belirlemek için çalışmaların olacağını aktaran Keyyali, "Ambargo konusunda çalışmalar olacak. Esed rejimi artık yok. Uygulanan ambargolar Suriye'de ve yakın ülkelerdeki Suriye vatandaşlarını etkiliyor. Ambargo sürdüğü müddetçe ekonomik hayat iyileşmeyecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız