İstanbul
Kapalı
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5565 %0.10
55,7692 %0.12
6.633,21 %-0.03
81.691,05 %-0.75
Muhalif. Sudan’da yüzlerce kişi, ordu ile siviller arasında imzalanacak anlaşmayı protesto etti

Sudan’da yüzlerce kişi, ordu ile siviller arasında imzalanacak anlaşmayı protesto etti

Sudan’da yüzlerce kişi, ordu ile siviller arasında imzalanacak anlaşmayı protesto etti
Okunma Süresi: 2 dk

HARTUM (AA) Sudan'ın başkenti Hartum'da, eski iktidar partisi Ulusal Kongre taraftarları ve bazı İslami partilere mensup yüzlerce kişi, ordu ile siviller arasında 5 Aralık'ta imzalanacağı açıklanan "çerçeve anlaşmayı" protesto etti.

Birleşmiş Milletler Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) binası önündeki eylemde, asker ile bazı sivil gruplar arasında imzalanması beklenen "siyasi çerçeve anlaşması" ve "dış müdahale" olarak nitelendirilen Batılı büyükelçilerin açıklamalarına tepki gösterildi.

"Dış müdahaleye hayır", "Halk vesayeti reddediyor" ve "Yeni anayasal bildiriye hayır" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, UNITAMS ve eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG) Merkez Konseyi aleyhinde sloganlar attı.

2019'daki askeri müdahale ve sonrasındaki halk devrimi ile kapatılan eski iktidar partisi yanlılarınca birkaç aydır siyasi anlaşmanın ve dış müdahalenin reddedildiği gösteriler düzenleniyor.

Sudan'da ordu yönetimindeki Sudan Egemenlik Konseyi, ülkedeki siyasi krizi bitirmesi beklenen, ülkeyi demokratik seçimlere götürecek ve yeni geçiş yönetiminin kurulmasına yol açacak siyasi anlaşmanın ordu ile siviller arasında 5 Aralık'ta imzalanacağını açıklamıştı.

Bir yıldır istikrar sağlanamadı

Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

Sudan eski sivil iktidar koalisyonu ÖDGMerkez Konseyi ile ordu; ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra BM'nin Sudan özel misyonunun da dahil olduğu bir komitenin himayesinde uzun görüşmeler yapmıştı.

ÖDG, 25 Ekim 2021'deki askeri müdahaleden bu yana ülkeyi yöneten ordu ile kasım başlarında tarafların taslak anayasa belgesi üzerinde vardığı mutabakata dayanarak ordu liderleriyle bir "çerçeve anlaşmaya" vardıklarını duyurmuştu.

Ordu, tüm kesimleri temsil eden ve siyasi grupların üzerinde uzlaştığı sivil hükümet kurulana dek iktidarda kalmak istiyor.

Sudan'da Temmuz 2023'te seçim yapılması planlanıyor.




Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız