İstanbul
Parçalı bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5746 %0.05
55,7259 %0.25
6.575,07 %-0.32
82.586,57 %0.69
Muhalif. Sudan’da askeri yönetime müzahir siyasi grup: ”Ülkeyi, tek bir taraf yönetemez”

Sudan’da askeri yönetime müzahir siyasi grup: ”Ülkeyi, tek bir taraf yönetemez”

Sudan’da askeri yönetime müzahir siyasi grup: ”Ülkeyi, tek bir taraf yönetemez”
Okunma Süresi: 3 dk

HARTUM (AA) Sudan'da askeri yönetime müzahir olan Özgürlük ve Değişim GüçleriUlusal Uzlaşı Güçleri grubu, ülkenin tek taraf, tek görüş veya tek siyasi oluşum ile yönetilemeyeceğini belirtti.

Grup, Sudan'ın başkenti Hartum'daki Dostluk Kongre Salonu'nda toplandı ve bazı kararlar aldı.

Ulusal Uzlaşı Güçleri liderlerinden ve Darfur Bölgesi Başkanı Mini Arko Minawi, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, askerin 4 Temmuz'da diyalogdan çekildiğini ilan ettikten sonra sahada birçok çözüm girişimi sunulduğunu ifade etti.

Üç konuda taslak hazırlayacak komiteler kurulacak

Birkaç siyasi grup, sivil toplum kuruluşu, sufi tarikat ve direniş komitesi ile iki haftadır görüştüklerini söyleyen Minawi, "Bugünkü toplantımızda İlkeler Bildirgesi, Anayasa Bildirgesi ve geçiş dönemi hükümetinin programı konularında taslak hazırlayacak komiteler kurmaya karar verdik. Aldığımız bu karar, diğer güçlerle görüştüğümüzde zemin teşkil edecek." diye konuştu.

"Ulusal Mutabakat için Sudan Halkının Çağrısı" girişimi liderleri ile de görüştüklerine dikkati çeken Minawi, şunları kaydetti:

"Ülkeyi, tek taraf, tek görüş veya tek siyasi oluşum yönetemez. Sudan'ın, bağımsızlığını kazandığından beri ve 11 Nisan 2019'daki askeri müdahale sonrası başarısız yönetim şeklinin tekrarlanmaması ve ondan ders almamız için çalışmamız lazım"

Minawi, "Askeri bileşen, diyalogdan çekildiğini söyledi ama siyaset sahnesinden çekildiğini söylemedi. Bu konuda belirsizlik var; bu yüzden hızlı davranıp hükümet kurarak ülkedeki siyasi boşluğu hemen doldurmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Ordu, seçimler olmadan iktidarı bırakmamakta ısrarcı

Ordu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021'de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.

Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah elBurhan, 4 Temmuz'da, sivil güçlerin sivil bir hükümet üzerinde anlaşmaya varabilmesi için askerin, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan "üçlü mekanizma" himayesinde yürütülen siyasi müzakerelerden çekildiğini açıklamıştı.

Burhan, sivil geçiş hükümeti kurulmasının ardından Egemenlik Konseyinin feshedileceğini ve güvenlik ve savunmadan sorumlu olacak Yüksek Savunma Konseyi kurulacağını bildirmişti.

Saflar netleşiyor

Eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim GüçleriMerkez Konseyi ve Direniş Komitelerinin yanı sıra, Komünist Parti, Meslek Odaları Birliği, bazı siyasi ve mesleki örgütleri içeren "Radikal Değişim Güçleri" adlı yeni ittifak, 'darbe' olarak nitelendirdikleri 25 Ekim müdahalesinin sonuçlarının ve sonrasında alınan kararların iptali için mücadele eden darbe karşıtı gruplar olarak nitelendiriliyor.

Çoğunluğu silahlı gruplardan oluşan Özgürlük ve Değişim GüçleriUlusal Uzlaşı güçleri ise askere yakın olarak değerlendirilirken, 10 İslami grubun birleşmesiyle oluşan "Kapsamlı İslami Akım" ve "Ulusal Hareket Güçleri" gibi sivil güçler, askerin yönetimde olmasında bir sakınca görmüyor.

Askeri liderler, iktidarı 2023’te seçilmiş hükümete devretmeyi taahhüt ediyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız