İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6083 %0.08
55,7612 %0.03
6.597,35 %0.37
83.507,53 %2.25
Muhalif. Srebrenitsa soykırımının kimliği belirlenemeyen kurbanlarının kemikleri korunacak

Srebrenitsa soykırımının kimliği belirlenemeyen kurbanlarının kemikleri korunacak

Srebrenitsa soykırımının kimliği belirlenemeyen kurbanlarının kemikleri korunacak
Okunma Süresi: 2 dk

SARAYBOSNA (AA) Bosna Hersek'te 19921995'te yaşanan savaşta soykırıma maruz kalan Srebrenitsa'da bulunan ve şehrin adını taşıyan Anıt Merkezi, kimliği tespit edilememiş kurbanlara ait kemiklerin korunacağını açıkladı.

Srebrenitsa Anıt Merkezi Sözcüsü Almasa Salihovic, yaptığı açıklamada, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımında öldürülen, kemikleri bulunmuş ancak kimlikleri tespit edilememiş 90 kurbana ait kalıntıların anıt merkezince korunacağını ifade etti.

Salihovic, Anıt Merkezi temsilcileri, Bosna Hersek Savcılığı ve Kayıp Kişiler Enstitüsüyle geçen hafta düzenlenen toplantıda kimliği tespit edilememiş kurbanların durumunun ele alındığını kaydetti.

Kimlikleri tespit edilememiş kemik kalıntılarının yıllardır morglarda tutulduğunun altını çizen Salihovic, "Bu kemiklerin defin işlemini yapamıyoruz çünkü kimlik tespiti yapacak kimse yok. Bazı kurbanların yakınları da hayatta olmadığı için kimlik tespiti yapamıyoruz." dedi.

Salihovic, Srebrenitsa Anıt Merkezi'nin, savaş yıllarında Hollanda taburunca kullanılan ve "Mavi Hotel" olarak bilinen binayı, bu kemiklerin muhafaza edileceği bir alana çevirmeyi düşündüğünü ve kimliği tespit edilememiş kurbanlara ait kemiklerinin morglardan çıkarılıp bu alanda tutulmasının planlandığını belirtti.

Bu arada, bu yıl 11 Temmuz'da düzenlenecek anma ve cenaze töreninde 50 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor.

(Abonesi olduğumuz AA’dan değiştirilmeden eklenmiştir.)

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız