İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6334 %0.14
55,7558 %0.03
6.500,67 %-1.49
81.994,97 %-1.74
Muhalif. Sakarya’nın çevreci öğrencileri, uygulamalı eğitimle ”çekirdekten” yetişiyor

Sakarya’nın çevreci öğrencileri, uygulamalı eğitimle ”çekirdekten” yetişiyor

Kocaali ilçesindeki ilkokulda, çatıya yerleştirilen güneş panelleri, sensörlü ışıklandırmalar, atık malzemelerle yapılan okuma köşesi, fotoselli çeşmeler ve atık ayrıştırma kutularıyla öğrencilere çevre bilinci aşılanıyor Osman Salih İlkokulu Müdürü Yusuf Karaca: ”Okulun enerji ihtiyacının üçte ikisini panellerden karşılayabiliyoruz”

Sakarya’nın çevreci öğrencileri, uygulamalı eğitimle ”çekirdekten” yetişiyor
Okunma Süresi: 3 dk

SAKARYA (AA) DAVUT GENÇ Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, öğrencilerde erken yaşlarda çevre duyarlılığı oluşturmak amacıyla enerji ve su kullanımı ile atıkların ayrıştırılması eğitimleri uygulamalı olarak veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı "Çevre Dostu Okul" projesi kapsamında çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirilen Osman Salihoğlu İlkokulunda, enerji ve su kullanımında tasarruf bilincini aşılama amacıyla sensörlü ışıklandırmalar ve fotoselli çeşmeler kullanılıyor.

Öğrencilere erken yaşlarda çevre bilincini kazandırma ve sürdürülebilirlik kavramlarını benimsetmenin amaçlandığı projede, sınıflara yerleştirilen kağıt, plastik ve metal ayrıştırma kutularıyla "sıfır atık" hedefi uygulamalı olarak anlatılıyor.

"Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" ve "Sıfır Atık" projeleri kapsamında başlatılan çalışmayla da öğretmenler, öğrencilerin topladığı atık malzemelerle okuma köşesi oluşturdu.

Okulun enerji ihtiyacının üçte ikisi panellerden karşılanıyor

​​​​​​​Okul Müdürü Yusuf Karaca, AA muhabirine, projede, çevre bilincini oluşturmayı, geri dönüşüm, sıfır atık ve enerji tasarrufu konularını işlediklerini belirtti.

Okulun çatısına güneş enerjisi panelleri kurduklarını aktaran Karaca, "Güneş panellerinin kurulumu 60 metrekarelik bir alanda gerçekleştirildi. Bu bizim okulumuzun enerji ihtiyacı için yeterli. Okulun enerji ihtiyacının üçte ikisini panellerden karşılayabiliyoruz." dedi.

Karaca, öğrenci lavabolarında fotoselli muslukların kullanıldığını, enerji takip sistemiyle de elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarının her gün takip edildiğini anlattı.

Öğrencilerin her gün ne kadar tüketim yapıldığını gördüklerini aktaran Karaca, "Tüketim fazla olduğunda öğrencilerimiz bunun farkındalığını anlayarak tasarrufun önemini kavrıyorlar." diye konuştu.

Karaca, temalarının, "Sıfır atık, doğayı koruma ve çevre dostu" olduğunu belirterek, "Okul koridorunda hazır malzeme kullanmadan, doğadaki ağaç kütükleri, paletler ve deniz kabuklarından geri dönüşüm kütüphanesi, okuma köşesi oluşturduk." ifadesini kullandı.

"Kaynaklarımızı gereksiz yere kullanmamayı öğreniyoruz"

4. sınıf öğrencisi Sevde Durmuş, bu projeyle doğaya katkı sağladıklarını, elektrik ve sudan da tasarruf ettiklerini söyledi.

Aynı sınıftan Ata Utku Alemdar ise depoda biriktirilen yağmur suyuyla bahçelerini sulayıp bitki yetiştireceklerini anlatarak, "Doğa benim için meyve, sebze, ağaç, orman... Bunları korumazsak mesela oksijenimiz tükenir. Elektriğimiz sıkıntıya düşerse karanlıkta kalırız, hep ateş yakmamız gerekir." ifadesini kullandı.

Öğrenci Eymen Naci Taşkaya da "Kaynaklarımızı gereksiz yere kullanmamayı ve tasarruf etmeyi öğreniyoruz. Zaten küresel ısınma var. Suyumuz azalıyor, buzullar eriyor. Önümüzdeki seneler suyumuz da bitebilir, o yüzden tasarruflu kullanmalıyız." diye konuştu.


(Abonesi olduğumuz AA’dan değiştirilmeden eklenmiştir.)

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız