İstanbul
Açık
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6083 %0.08
55,7612 %0.03
6.597,35 %0.37
83.507,53 %2.25
Muhalif. Mozambik tabiatı 40 yıl sonra tekrar beyaz gergedanlara kavuştu

Mozambik tabiatı 40 yıl sonra tekrar beyaz gergedanlara kavuştu

Mozambik tabiatı 40 yıl sonra tekrar beyaz gergedanlara kavuştu
Okunma Süresi: 2 dk

JOHANNESBURG (AA) Mozambik'in doğal vahşi yaşam alanları, 40 yıllık aranın ardından, nesilleri tükenme tehdidi altındaki beyaz gergedanlara kavuştu.

Mozambik'te 19771992 yılları arasında süren iç savaşta beyaz gergedan nüfusu tamamen tükenmişti.

Sivil toplum kuruluşu Barış Parkları Vakfı (PPF) tarafından yürütülen bir doğa koruma programı kapsamında, 19 gergedan, Mozambik'in güney batısındaki Zinave Ulusal Parkı'na getirildi.

Gergedanların teslim töreninde hazır bulunan Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi, burada yaptığı konuşmada, "Biyoçeşitliliğin korunması evrensel bir zorunluluktur ve birlikte doğal mirasımızın korunması için savaşmaya devam edeceğiz." dedi.

Afrika gergedanlarının nesli tükenme tehdidi altında

Afrika vahşi doğasının "5 büyükleri" içinde yer alan gergedanlarının nüfusu, yüksek piyasa değerine sahip boynuzları için kaçak avcılar tarafından avlanmaları sonucu, son yarım asırda tükenme noktasına geldi.

Güney Afrika Milli Parklarından (SANPARKS) edinilen bilgiye göre, kaçak avcılık sonucu bugün kıtanın vahşi doğasında yaklaşık 3 bin 800 siyah gergedan ve 18 bin civarında beyaz gergedan bulunuyor.

Bazı Asya ülkelerinde "statü" simgesi olan takı ve süs eşyası yapılmak için talep edilen gergedan boynuzları, uluslararası piyasada kilosu on binlerce dolardan alıcı buluyor.

Uluslararası suç örgütleri, hayvan başına yüz binlerce dolarlık gelir elde ettikleri bu boynuzlar için gergedanları hedef almayı sürdürüyor.

Öte yandan kaçak avcılarla etkin mücadele ve Kovid19 salgının getirdiği seyahat kısıtlamaları nedeniyle son birkaç yılda kaçak avlanan gergedan sayısında düşüş yaşanıyor.




(Abonesi olduğumuz AA’dan değiştirilmeden eklenmiştir.)

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız