İstanbul
Kapalı
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5803 %0.07
55,7457 %0.28
6.572,78 %-0.35
82.543,58 %0.80
Muhalif. Kovid19 yeni yazılımla artık bilgisayarlı tomografiden kaçamıyor

Kovid19 yeni yazılımla artık bilgisayarlı tomografiden kaçamıyor

Dr. Öğretim Üyesi Özkan Doğanay’ın da aralarında olduğu ekip tarafından geliştirilen yazılım, Kovid19 hastalarının akciğer bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerini ayrıntılı şekilde analiz ederek uzmanların kullanımına sunuyor Ege Üniversitesi Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özkan Doğanay: ”Yaptığımız çalışmalarda fark ettik ki Kovid, akciğerlerin sadece alt kısımlarını değil aynı zamanda üst kısımlarını da çok ciddi oranda etkiliyormuş. Fakat dünyada kullanılan diğer yazılımlar bunu gözden kaçırdılar”

Kovid19 yeni yazılımla artık bilgisayarlı tomografiden kaçamıyor
Okunma Süresi: 3 dk

İZMİR (AA) TEZCAN EKİZLER Ege Üniversitesinde (EÜ) yeni tip koronavirüs (Kovid19) hastalarının akciğer tomografisi görüntülerini kısa sürede detaylı rapor edebilen yazılım geliştirildi.

EÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini Kanada'daki Ryerson Üniversitesinde tamamlayan ve ardından İngiltere'deki Oxford Üniversitesinde akciğer görüntüleme sistemleri üzerinde çalışmalar yapan Özkan Doğanay, 2019'da İzmir'e döndü.

"Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi" olarak göreve başladığı EÜ'deki Fonksiyon ve Anatomik Akciğer Görüntüleme Laboratuvarında çalışmalarını sürdüren Doğanay, 6 bilim insanının katkısıyla, Kovid19 hastalarına ait bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerini başarılı şekilde analiz edip raporlayan bir yazılım geliştirdi.

İki yılda geliştirilen yazılımın, lisanslama işleminin ardından hastanelerde kullanılması hedefleniyor.

"Bir adım öne geçecek algoritmaları geliştiriyoruz"

Özkan Doğanay, AA muhabirine, son dönemde radyologlar arasında BT görüntülerinin gözle değil yapay zekayla değerlendirilmesinin yaygınlaştığını belirtti.

Akciğer hastalığı şüphesi taşıyan kişilerin genellikle BT'sinin çekildiğini hatırlatan Doğanay, şöyle devam etti:

"Bu BT çekimi çok kapsamlı bir çekim. Binlerce veriden oluşan bir çekim. Bunu uzman radyologlarımız görsel olarak değerlendiriyorlar. Onlar ne kadar deneyimli, başarılı olursa olsun her detayı gözleriyle bakarak yakalayamıyorlar. Biz bu aşamada yazılımlar geliştiriyoruz. Yapay zeka algoritmaları kullanıyoruz. Gözle değerlendirilmesi mümkün olmayan detayları dakikalar içinde analiz edip raporlayan yazılımlar geliştiriyoruz."

Kovid19 vakalarının arttığı dönemde radyologların iş yükünün arttığını ve bu alandaki yazılımların daha da önemli hale geldiğini belirten Doğanay, şunları kaydetti:

"Özellikle yazılım üzerine gelişmiş ülkeler, Güney Kore, İngiltere, yapay zeka yazılımları geliştirdiler. Biz de onların bir adım önüne geçecek algoritmaları burada geliştiriyoruz. Biz ne yapıyoruz; BT görüntülerini dakikalar içinde analiz edip piksel piksel her bir data verisini analiz edecek yazılımları geliştiriyoruz. Yaptığımız çalışmalarda fark ettik ki Kovid, akciğerlerin sadece alt kısımlarını değil aynı zamanda üst kısımlarını da çok ciddi oranda etkiliyormuş. Fakat dünyada kullanılan diğer yazılımlar bunu gözden kaçırdılar."

Yazılımın Ege Üniversitesi imkanlarıyla geliştirildiğini ifade eden Doğanay, "Bu yazılımları biz kendi laboratuvarımızda, kendi öğrencilerimizle, kendi yazılım uzmanlarımızla birlikte geliştiriyoruz. Dolayısıyla yerli ve milli." ifadelerini kullandı.

Doğanay, amaçlarının bu teknolojiyi birkaç yıla kadar hastanelerdeki sistemlere geçirip, rutin şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

"Diğer akciğer hastalıklarında da kullanılacak"

Ekipte yer alan doktora öğrencisi moleküler biyolog Elif Soya ise geliştirilen yazılımın Kovid19'un akciğerlerde oluşan tahribatı sayısal olarak çıktı veren bir yazılım olduğunu ifade etti.

Yazılımın tedavi sürecinde büyük kolaylık sağlayacağını anlatan Soya, "Geliştirdiğimiz yazılım, hastalığın yüzde olarak ne kadar ilerlediğini veya gerilediğini sayısal bir çıktı oluşturarak bize verebilen bir yazılım." dedi.

Dünyadaki benzerleriyle karşılaştırdıklarında kendi yazılımlarının daha iyi sonuç verdiği anlatan Soya, şöyle konuştu:

"Şu an bizim geliştirdiğimiz yazılım Kovid19'a özel bir yazılım. Fakat bu akciğer kanseri veya herhangi bir akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliği ve daha bir sürü farklı hastalıklarda, akciğerle ilgili hastalıklarda da yani kullanılabilecek duruma getireceğiz. Ticari olarak lisanslayıp, sunmayı düşünüyoruz."

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız