İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5560 %0.06
55,6250 %-0.15
6.607,81 %-0.38
82.092,00 %1.07
Muhalif. Erzurum’da sağlıklı beslenmenin kuralları anlatıldı

Erzurum’da sağlıklı beslenmenin kuralları anlatıldı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Merve Aydın Çil: ”Sağlıklı, dengeli ve doğru beslenmek için şeker ve tuz tüketiminin azaltılması gerekiyor. Sebze meyve tüketirken de rengarenk beslenmeliyiz” ”Çiğ süt tüketilmemeli ve sütü kaynatma düzeyi ise 510 dakika olmalı. Yoğurdun suyunu muhakkak çocuklara evde değerlendirelim, vitaminden çok zengindir”

Erzurum’da sağlıklı beslenmenin kuralları anlatıldı
Okunma Süresi: 2 dk

ERZURUM (AA) Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Merve Aydın Çil, "Sağlıklı, dengeli ve doğru beslenmek için şeker ve tuz tüketiminin azaltılması gerekiyor. Sebze meyve tüketirken de rengarenk beslenmeliyiz."dedi.

Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Uslu Başkanlığında üniversitenin Mavi Salonunda, "Halk Sağlığı Etkinlikleri" konulu panel düzenlendi.

Panelde "Sağlıklı Yaşam İçin Dengeli ve Doğru Beslenme" konulu sunum yapan Çil, konunun önemine değinerek, "Sağlıklı, dengeli ve doğru beslenmek için şeker ve tuz tüketiminin azaltılması gerekiyor. Sebze meyve tüketirken de rengarenk beslenmeliyiz." diye konuştu.

Su gibi sıvı tüketiminin sağlık için önemli faktör olduğunu ifade eden Çil, çay ve kahve tüketiminin ise sınırlı olması gerektiğini aktardı.

Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesini tavsiye eden Çil, şöyle devam etti:

"Yaşımıza, boyumuza, fiziksel aktivitemize uygun olarak beslenmemiz, doymuş yağ tüketimini artırmamız, balığa özen gösterip tüketimine dikkat etmeliyiz. Kuru baklagiller, tam tahıllar ya da meyvenin kendisini kabuklu olarak tüketmek lazım. Sıvı tüketimini ve fizikse aktiviteyi artırmak gerekiyor. Ailedeki bütün bireyler aynı sofrada aynı yiyeceği yiyerek çocuklara örnek olacaklar ve bu şekilde sağlıklı beslenmeyi sağlayabiliriz."

"Yoğurdun suyunu muhakkak çocuklara evde değerlendirelim"

Süt ve ürünlerinin önemli besin kaynağı olduğunu anlatan Çil, "Süt ve ürünleri kalsiyumdan zengindir, kemik ve dişler ile büyüme ve gelişime katkı sağlar. Süt ve ürünlerini tüketirken eğer temelde kalp hastalığı ya da riski varsa yağı azaltılmış yağsız ürünler tercih edilmeli. Çiğ süt tüketilmemeli ve sütü kaynatma düzeyi ise 510 dakika olmalı. Yoğurdun suyunu muhakkak çocuklara evde değerlendirelim, vitaminden çok zengindir." ifadelerini kullandı.

Çil, çillenmiş patatesin tüketilmemesini, besin değerini kaybettiğini için tarhananın güneşte kurutulmamasını, boş yoğurt ve peynir kaplarının da çeşitli hastalığa sebep olmasından dolayı kesinlikle kullanılmamasını önerdi.

Çocukların, gebelerin, aktif spor yapanların ve genç erkeklerin ise her gün yumurta tüketmesini tavsiye eden Çil, etin suyundan ziyade kendisinin tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Panelde, diyetisyen Şefika Kaplan "Adolesan Çağı Obezitesi", uzman fizyoterapist Özge Kalaycı ise "Düzenli Fiziksel Aktivite ve Egzersizler" konularında sunum yaptı.

Sunumların ardından katılımcıların soru ve görüşleriyle panel sonra erdi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız