İstanbul
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5834 %0.08
55,6330 %0.08
6.568,17 %-0.42
81.493,05 %-1.10
Muhalif. Duhok’taki yaklaşık 14 asırlık tarihi cami zamana meydan okuyor

Duhok’taki yaklaşık 14 asırlık tarihi cami zamana meydan okuyor

Duhok’taki yaklaşık 14 asırlık tarihi cami zamana meydan okuyor
Okunma Süresi: 2 dk

DUHOK (AA) BEKİR AYDOĞAN Irak'ın Duhok kentinde bulunan Akre Büyük Cami, 1381 yıllık tarihine rağmen hala dimdik ayakta ve ibadet yeri olmasının yanı sıra dini ilimlerin öğretildiği bir merkez olmayı da sürdürüyor.

Duhok'un Akre ilçesinde 3 bin metrekare alana kurulu cami, büyük kümbetiyle ilk bakışta fark ediliyor.

Tarihi caminin alt katı kadınlar ve zemin katı erkeklere ayrılırken, üst katında ise dini eğitimler veriliyor.

Geçmişte halkın sorunlarını çözen bir mahkeme görevi de görüyordu

Akre Büyük Cami İmam ve Vaizi Muhammed Akreyi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin, İslam halifelerinden Hazreti Ömer'in oğlu Abdullah döneminde yapıldığını söyledi.

Akreyi, "Aynı zamanda 1381 yıl önce Hormal Camisi adında bir ibadethane daha yapılmıştı. Bu iki kadim cami kurulduğundan beri din ve topluma hizmet için kullanıldı." dedi.

Geçmişte camiye ait eğitim kurumunun, halkın sorunlarını çözen bir mahkeme görevi de gördüğünü aktaran Akreyi, diğer ülkelerden insanların buraya gelip ilim tahsil ettiğini kaydetti.

Camide imamlık yapan dedesinin Osmanlı'dan kalma tayin belgesi var

Iraklı imam şöyle konuştu:

"Osmanlı zamanında bir tayin gerçekleştiğinde bu, padişahın onayıyla oluyordu. (Camide imamlık yapan) Büyük babamın tayinine ait bir belge bulunuyor. Bu belge Türk dilince, Arap alfabesiyle yazılmış. Cami, İstanbul'dan sadrazam tarafından ekonomik olarak desteklenmiş."

"Cami, Ezher tarafından da onaylanmış bir eğitim kurumu"

Camide temel eğitimden sonra 12. sınıfa kadar din ilimleri derslerinin verildiğini belirten Akreyi, önceki yıllarda 2025 civarı mezun verdiklerini, bu sene ise 13 kişinin mezun edildiğini söyledi.

Akreyi, "(Cami) Aynı zamanda Ezher tarafından da onaylanmış bir eğitim kurumu. Çünkü 1956'da babamın misafirliğini yaptığı Ezher'den bazı alimler burayı ziyaret etmişti ve camiyi yerinde tespit etmişlerdi." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız