İstanbul
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,8065 %0.06
56,0913 %0.06
6.846,03 %-0.29
84.829,15 %5.42
Muhalif. Atık sudaki ağır metalleri su marulu ve sümbülüyle temizlediler

Atık sudaki ağır metalleri su marulu ve sümbülüyle temizlediler

Atık sudaki ağır metalleri su marulu ve sümbülüyle temizlediler
Okunma Süresi: 2 dk

İZMİR (AA) İzmir'de Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) tarafından yürütülen proje kapsamında su sümbülü ve marulu kullanılarak atık sudaki ağır metaller temizlendi.

UTAEM'de görev yapan Biosistem Yüksek Mühendisi Bayram Akyol, merkezdeki havuzlarda su marulu ve sümbülleriyle atık suların temizlenmesi projesini hayata geçirdi.

"Endüstriyel Atık Suların Fitoremediasyon Yöntemi ile Arıtılması ve Tarımsal Sulamada Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi" projesiyle Akyol, atık sudaki ağır metalleri bitkilerin özelliği sayesinde arıtmayı başardı. Arıtılan su, merkezdeki seralarda kullanılmaya başlandı.

Akyol, AA muhabirine, projeyle atık suların temizlenmesi için farklı bitki türleri üzerinde araştırmalar yaptıklarını belirtti.

İlk aşamada su sümbülü ve marulunu arıtma aracı olarak kullandıklarını dile getiren Akyol, şunları söyledi:

"Bu bitkiler yapıları gereği sularla beraber gelen kimyasal atık maddelerini alma özelliğine sahip. Biz burada sıfır kimyasal kullanarak bitkilerin bu özelliğinden yararlanarak bitkilere suyu verdiğinizde köklerinden kimyasal kirlilik unsurları barındıran maddeleri bünyelerine çekiyorlar. Önce köklerine sonra yaprak kısımlarına çekerek suların temizlenmesini sağlıyorlar."

Arıtılan suları tarıma kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Akyol, bitkilerle temizliğin yaklaşık 6 hafta sürdüğünü, bu arıtma sistemlerinin nehirler ve sanayi bölgelerindeki drenaj kanallarında uygulanabileceğini sözlerine ekledi.


Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız