İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5582 %0.06
55,5878 %-0.22
6.640,63 %0.11
82.762,01 %0.74
Muhalif. Askeri mühimmat ve üniformaların sergilendiği ”Türkiye Gaziler Evi” kuruldu

Askeri mühimmat ve üniformaların sergilendiği ”Türkiye Gaziler Evi” kuruldu

Korsavaş Derneği Türkiye Gaziler Evi’nde, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Kore Savaşı ile 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan askeri mühimmat, malzeme ve üniformalar yer alıyor Çanakkale Savaşları sırasında Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlardan bir örnek de sergilenen malzemeler arasında bulunuyor

Askeri mühimmat ve üniformaların sergilendiği ”Türkiye Gaziler Evi” kuruldu
Okunma Süresi: 3 dk

ANKARA (AA) İSA TOPRAK Nusret Mayın Gemisi'nin boğaza döşediği mayın örneği, Çanakkale Savaşı'nda yaralanan askerler için hazırlanan takma bacak gibi örneklerin bulunduğu bazı savaş dönemlerine ait askeri malzeme, mühimmat ve üniformalar, "Türkiye Gaziler Evi"nde sergileniyor.

Bir hayırseverin Hamamönü'de, Kore ve Kıbrıs Gazileri (Korsavaş) Derneği için bağışladığı binada, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Kore Savaşı ile 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan bazı askeri mühimmat, malzeme ve üniformaların yer aldığı "Türkiye Gaziler Evi" kuruldu.

Korsavaş Derneği ve Türkiye Gaziler Evi Başkanı Ertuğrul Erdoğan'ın kişisel gayretleriyle topladığı ve derneğe hediye edilen farklı savaş dönemlerine ait malzemeler, ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Sergilenenler arasında, Çanakkale Savaşı'nda yaralanan askerler için hazırlanan takma bacak, düşman askerlerine ait mataralar, benzin bidonları bulunuyor.

Gaziler evindeki sergide, dünya tarihinin dönüm noktalarından birini belirleyen Nusret Mayın Gemisi'nin, Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlardan örnek de yer alıyor. Çanakkale Savaşları sırasında boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştiren, Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki gemi, 78 Mart gecesi, düşman gemilerinin girmesine çok az bir süre kala 26 mayını boğazın sularına döşemiş, itilaf kuvvetleri, Nusret'in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı 3 büyük gemisini kaybetmişti.

"Dönemin şartlarını göstermek istedik"

Dernek Başkanı Ertuğrul Erdoğan, AA muhabirine, farklı savaş dönemlerine ait malzemelerle oluşturdukları köşelerde, o dönemin şartlarını göstermek istediklerini belirtti.

Erdoğan, "Üniformaları, askeri malzemeleri sergileyerek, genç nesle askerlik sevgisini aşılamak, genç nesli askerlik mesleğine yönlendirmek ve ecdadımızın hangi savaşları görüp hangi fedakarlıklarda bulunduklarını ve bugünleri mutlu ve refah bir şekilde yaşamamıza nelerin sebep olduğunu öğrenmelerini sağlamak istiyoruz." dedi.

Ziyarete gelen gazilerin de savaştıkları döneme ait eşyaları gördüklerinde heyecanlandıklarını söyleyen Erdoğan, gazilerin canlanan anılarını birbirleriyle ve diğer ziyaretçilerle paylaştıklarını anlattı.

Ertuğrul Erdoğan, daha büyük bir sergi alanına ihtiyaç duyduklarını, bu konuda da özellikle belediyelerden destek beklediklerini kaydetti.

"Yaşadıklarımı vatanıma helal ediyorum"

Kıbrıs Gazisi 69 yaşındaki Mehmet Nişancı, sergide savaşta kullandığı malzemeleri gördüğünde, harekat günlerini hatırladığını, duygulandığını, tekrar o günlere gittiğini dile getirdi.

Yaşadıklarının film şeridi gibi gözlerinin önünden geçtiğini ifade eden Nişancı, "Vatan için her şey değer. Yeter ki vatan sağ olsun, her şey feda olsun. Ben o yaşadıklarımı vatanıma helal ediyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız