İstanbul
Kapalı
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5565 %0.10
55,7692 %0.12
6.633,21 %-0.03
81.590,96 %-0.46
Muhalif. Anız yakmak topraktaki faydalı bakteri ve organik maddeleri yok edip verimi düşürüyor

Anız yakmak topraktaki faydalı bakteri ve organik maddeleri yok edip verimi düşürüyor

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek: ”Anız yakmak kanayan yaramız. Anız yakınca tarladaki atıklardan kurtulduğumuzu ve sürme işlemini yapmayacağımızı sanıyoruz”

Anız yakmak topraktaki faydalı bakteri ve organik maddeleri yok edip verimi düşürüyor
Okunma Süresi: 2 dk

EDİRNE (AA) Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek, anız yakmanın, topraktaki faydalı bakteri ve organik maddeleri yok ederek toprağın verimini düşürdüğünü söyledi.

Trakya Üniversitesi ile Bulgaristan'dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen "Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları" Avrupa Birliği projesi kapsamında, TÜ Balkan Kongre Merkezi'nde Çevre Teknolojileri Fuarı ve Proje Pazarı etkinliği gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Elipek, "Mavi Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma" konulu seminerdeki konuşmasında, sağlıklı bir doğa ve çevre için ekosistemin korunması gerektiğini ifade etti.

Toprağın ve suyun, parçalayabileceği organik atıkları temizlediğini anlatan Elipek, kimyasal atıklar ve inorganik atıkların kirliliğe neden olduğunu dile getirdi.

Elipek, verimli tarım arazilerinin gıdaya erişim için çok önemli olduğunu, tarlalarda hasat sonrası anız yakılmasının toprağa büyük zarar verdiğini vurguladı.

Anız yakmanın birçok olumsuz etkisi olduğunu anlatan Elipek, şunları kaydetti:

"Anız yakmak kanayan yaramız. Anız yakınca tarladaki atıklardan kurtulduğumuzu ve sürme işlemini yapmayacağımızı sanıyoruz. Anız yandığı zaman topraktaki bakteriler de gidiyor. Verimli bir toprakta 03 santimetre derinliğinde canlılar yaşamakta ve toprağın verimliliğini sağlamaktadır. Anız yakımı, canlıları yok etmekle ve atmosferi kirletmekle kalmaz, toprakta bu canlıların besleneceği ve toprağın verimini sağlayacakları organik maddeyi, bitkilerin kullanamayacağı formlara dönüştürür. Ayrıca toprağın su tutma kapasitesi de olumsuz yönde etkilenir ve toprakta tohumun çimlenmesi gereken rutubet azalır. Atmosfere salınan gazlar, aynı şekilde su ve toprağa geri dönerek negatif etkilerini devam ettirir."



Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız