İstanbul
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6066 %0.08
55,7344 %-0.06
6.572,44 %-0.01
82.688,00 %0.91
Muhalif. Anadolu Kartalları ”pilot yuvası”nda yetişiyor

Anadolu Kartalları ”pilot yuvası”nda yetişiyor

Türk Hava Kuvvetlerinin ”pilot yuvası” olarak bilinen İzmir’deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığında birbirinden zorlu eğitim sürecinden geçen adaylar, pilot olma yolunda ilk adımı başarıyla tamamlıyor Pilot adayları, çağrı adı ”Palaz” olan filoda pervaneli uçakla başladıkları eğitimi, ”Akrep” isimli filoda akrobasi uçuşuyla sürdürüyor

Anadolu Kartalları ”pilot yuvası”nda yetişiyor
Okunma Süresi: 4 dk

İZMİR (AA) HÜSEYİN BAĞIŞ Dünyanın en tecrübeli hava kuvvetleri arasında gösterilen Türk Hava Kuvvetlerinde pilot olma hayali kuran aday öğrenciler, 2. Ana Jet Üs Komutanlığındaki eğitim aşamalarını başarıyla tamamlayarak bröve takma yolunda ilk adımı atıyor.

AA, Türk Hava Kuvvetlerine pilot yetiştiren tek merkez olan İzmir'in Çiğli ilçesindeki 2. Ana Jet Üs Komutanlığındaki pilotaj eğitim aşamalarını görüntüledi.

Hava Harp Okulundan mezun olan teğmenlerden deneme uçuşunu başarıyla geçenler, pilot adayı olarak 2. Ana Jet Üs Komutanlığına kabul ediliyor.

Komutanlığın girişinde pilot adaylarını karşılayan "Bu üste dünyanın en yürekli, en bilekli, en bilgili, en disiplinli pilotları yetiştirilir" yazısı, buradaki eğitimin standardı hakkında bilgi veriyor.

Pilot adayları, her türlü koşulda görev yapabilecek şekilde yaklaşık 2 yıl süren akademik, simülatör ve uygulamalı eğitim alıyor.

2. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesinde bulunan filo komutanlıklarının uzmanlık alanlarına göre özel çağrı adları ve amblemleri bulunuyor.

Çağrı adları "Palaz" olan 123. Filo Komutanlığı başlangıç uçuş eğitimi, "Akrep" 122. Filo Komutanlığı temel uçuş eğitimi, "Arı" 121. Filo Komutanlığı jet uçuş eğitimi, "Puma" 125. Filo Komutanlığı ulaştırma uçakları ve helikopter pilotaj eğitimi, "Öncü" 124. Standardize Filo Komutanlığı ise eğitmen ve öğrenci eğitimi veriyor.

Bilgi ve kabiliyet öne çıkıyor

2. Ana Jet Üs Komutanlığında pilot adayları, ilk aşamada "Palaz" çağrı adlı filoda eğitime alınıyor.

Filonun amblemlerinde, yetişkin bir kartalın kanatlarının altında bulunan yavru kartal yer alıyor. Pilot adayları, burada uçmanın keyfini SF260 pervaneli uçağıyla yaşıyor. Uçuş öğretmeniyle 14 sorti uçuş gerçekleştiren adaylar, 15. sorti uçuşunu ise tek başına tamamlıyor.

Başlangıç uçuş eğitimini başarıyla tamamlayan pilot adayları, "Akrep" çağrı adlı filoda temel uçuş eğitimine geçiyor. Burada çift kokpitli, pervaneli, turboprop motorlu KT1T eğitim uçağının hem simülatör hem gerçek uçuşu kombine olarak devam ediyor.

Zorlu uçuş koşullarına simülatör uçaklarla hazırlanıyor

2. Ana Jet Üs Komutanlığı Simülatör Filo Komutanlığında HAVELSAN tarafından geliştirilen tamamı yerli 6 adet KT1T, 4 adet T38M olmak üzere 10 simülatör bulunuyor.

Simülatörlerde gerçek şartlarda yapılamayacak senaryoları deneyimleyen pilot adayları, motor, hidrolik ve yağ arızaları gibi teknik sorunlara kısa sürede doğru tepkiyi vermeyi öğrenirken, gece ve kötü hava koşullarında uçuş becerilerini geliştiriyor.

Simülatör Filo Komutanı pilot albay, filonun kurulmasından bu yana yaklaşık 150 bin saatlik simülatör uçuşu gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Bu gayet iyi bir uçuş saati, bunun da devamını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz." dedi.

Simülatör ve uçuş eşgüdümlü sürüyor

Eğitim süreci hakkında bilgi veren 122. Filo Komutanı, başlangıç uçuşunu başarıyla tamamlayan pilot adaylarına temel uçuş eğitimi verdiklerini belirterek, "Filomuzda temel uçuş eğitimi, intibak ve akrobasilerden oluşan görerek, alet, kol, seyrüsefer ve gece uçuşlarından oluşmaktadır. Bu uçuşları KT1T uçakları ve aynı zamanda simülatörleriyle yapmaktayız." diye konuştu.

Eğitim kapsamında KT1T uçağı ile akrobasi hareketlerini icra eden pilot adayı teğmen ise 1 saat 10 dakika süren ve yorucu geçen sortisinin ardından yaptığı açıklamada, "İndikten sonra uçuşun yaşattığı zevk, bu yorgunluğu üstümüzden alıyor. Güzel bir sortiydi, pilotluğa giden bu yolda bir adım daha atmış oldum." diye konuştu.

2. Ana Jet Üs Komutanlığında pilot adayı öğrenciler, akademik, simülatör ve uygulamalı eğitimin yanı sıra haftada 3 gün, uçuş sırasında maruz kalacakları g kuvvetine (ani hız değişimleri ve manevralar sırasında pilotların maruz kaldığı kuvvet) karşı g toleransını artırıcı, kuvvet ve dayanıklılığa yönelik antrenman yapıyor.

Temel uçuş eğitimini başarıyla tamamlayan pilot adayları, tercihlerine ve Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyacına göre jet pilotu olmak üzere T38M jet uçağıyla tekamül uçuş ya da ulaştırma pilotu olmak üzere CN235 ulaştırma uçakları ve Cougar helikopteriyle eğitimlerini sürdürüyor.

(Abonesi olduğumuz AA’dan değiştirilmeden eklenmiştir.)

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız