İstanbul
Parçalı az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,7883 %0.08
56,1083 %-0.08
6.865,89 %0.94
81.421,99 %3.94
Muhalif. ”Akran Dayanışması” projesiyle akran zorbalığına karşı örnek davranışlar özendiriliyor

”Akran Dayanışması” projesiyle akran zorbalığına karşı örnek davranışlar özendiriliyor

Sakarya’da uygulamaya alınan projeyle öğrenciler arasında dayanışma, işbirliği ve empati duygularının geliştirilmesi hedefleniyor

”Akran Dayanışması” projesiyle akran zorbalığına karşı örnek davranışlar özendiriliyor
Okunma Süresi: 3 dk

SAKARYA (AA) Sakarya'da hayata geçirilen "Akran Dayanışması" projesiyle öğrenciler örnek davranış modellerine yönlendirilerek akran zorbalığının eğitim hayatındaki olumsuz etkilerinin önüne geçiliyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce bir yıldır sürdürülen projeyle, öğrenciler arasında akran dayanışması ve işbirliğini artırılması, empati duygularını geliştirerek aynı yaştaki çocuklar arasında hoşgörünün yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Proje kapsamında, akran zorbalığıyla ilgili farkındalık kazandırmak ve öğrencilerin birbirleriyle ilgili olumlu düşüncelerini ön plana çıkarmak için okullarda çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mithat Şahin, AA muhabirine, akran zorbalığının, okul öncesinden ortaöğretime kadar bütün eğitim kademelerinde görülen büyük bir problem olduğunu, buna karşı okuldaki eğitimcilerle geliştirdikleri "Akran Nezaketi" çalışmasını uygulamaya başladıklarını anlattı.

Bu çerçevede iyi ve örnek davranışlara odaklanarak öğrencilerin birbirlerini desteklemelerini amaçladıklarını aktaran Şahin, "Özellikle bu seneki öğrencilerimizin davranışlarından son derece memnunum. Disiplin olayları aza inmiştir ve çok az vaka görülmektedir. Bu konuda öğrencilerimle gurur duyuyorum. Projenin öğrenciler üzerinde büyük katkısı olmuştur." dedi.

Müdür Yardımcısı ve Sınıf Öğretmeni Ayşe Can Özdemir de yaşanılan olumsuzluklardan yola çıkarak geliştirdikleri projede, zorbalığın kendisine vurgu yapmak yerine bakış açısını değiştirip karşısına nezaketi, iyi örnekleri koyduklarını ifade etti.

Özdemir, kent genelinde tüm kademelerde "Akran Dayanışması" adı altında uygulanmaya başlanan projelerinin bir yıla yayılmış etkinlikler takviminden oluştuğuna değinerek, "Proje öğrenciler üzerinde büyük etki yaptı. Öğrencilerin birbirlerine kapıyı tutma davranışları bile farklılaştı. Bazı arkadaşlarını daha fazla oyuna dahil ettiklerini, kötü söz söyleyen birisi olursa artık bu zorbalığa ortak olmadıklarını, iyi davranışların arttığını, disiplin suçların azaldığını istatistiki olarak da görebiliyoruz." diye konuştu.

Bir sene içinde bile çok yol katettiklerini dile getiren Özdemir, örneğin düzenledikleri dostluk turnuvalarında sahaya çıkan iki takımı birbiriyle oynatmak yerine karma yaptıklarını çünkü amaçlarının rekabet olmadığını sözlerine ekledi.

Öğrencilerden Muhammet Özen Demir, proje sayesinde yaşadıkları çeşitli engellere ve zorbalığa karşı nasıl kendilerini savunacaklarını öğrendiklerini belirterek, "Bugün kartonlara yaşadığımız sorunları yazdık. Sonra kağıtlarımızı arkadaşlarımızla değişerek sorunlara çözüm aradık. Karşılıklı çözebileceğimizi anladık ve sorunlara çözüm ürettik." ifadelerini kullandı.

Öğrenci Cümey Sağçete de "Akran Dayanışması" projesi sayesinde kaynaşma, dayanışma, birbirlerine güvenme, saygılı olma ve nezaket gibi olumlu davranışları pekiştirdiklerini kaydetti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız