İstanbul
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,6318 %0.14
55,7461 %0.02
6.513,05 %-1.30
81.650,00 %-2.55
Muhalif. Ahıska Türkü kadınlar ana dillerini Türkiye’de öğrenme imkanı buldu

Ahıska Türkü kadınlar ana dillerini Türkiye’de öğrenme imkanı buldu

Ukrayna’daki savaş nedeniyle ülkeden tahliye edilerek aileleriyle Elazığ’daki konaklama merkezine yerleştirilen ve hayatları sürgünde geçtiği için ana dillerini öğrenme fırsatı bulamayan Ahıska Türkü kadınlar, açılan kurslarda Türkçe öğreniyor Ahıska Türkü Nigar Mirseliyeva: ”Yıllardır anadilimizi bilmiyorduk. Türkiye’ye geldik. Allah razı olsun bize Türkçe okuma yazma öğrenmemiz için de fırsat verildi”

Ahıska Türkü kadınlar ana dillerini Türkiye’de öğrenme imkanı buldu
Okunma Süresi: 4 dk

ELAZIĞ (AA) İSMAİL ŞEN Ukrayna'daki savaş nedeniyle tahliye edilerek aileleriyle Elazığ'daki konaklama merkezine yerleştirilen Ahıska Türkü kadınlara, açılan kurslarda ana dilleri olarak gördükleri Türkçede okuma yazma eğitimi veriliyor.

Dışişleri Bakanlığı organizasyonuyla Ukrayna'dan tahliye edilen Ahıska Türkleri, Elazığ Valiliği koordinesinde yerleştirildikleri Aşağıdemirtaş Geçici Konaklama Merkezi'nde devletin sunduğu imkanlarla huzur ve güven içerisinde yaşıyor.

Konaklama merkezinde tüm ihtiyaçları giderilen ve çeşitli sosyal imkanlardan istifade eden Ahıska Türkleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce açılan mesleki ve eğitici kurslardan faydalanıyor. Kadınlar da okuma yazma kurslarına katılarak Türkçe öğreniyor.

"Türkçe öğrendiğimiz için çok mutluyuz"

Kursiyer Nigar Mirseliyeva, 1944 yılında ailesinin Ahıska'dan sürgün edildikten sonra yaklaşık 30 yıl Özbekistan'da yaşadıklarını ancak burada çıkan iç karışıklık nedeniyle tekrar sürgün edildiklerini ve Ukrayna'ya sığınmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Ukrayna'da savaş nedeniyle yaşadıkları köyü terk etmek zorunda kaldıklarını ve can güvenliklerinin kalmadığı bir anda Türkiye'nin yardım elinin kendilerine uzandığını ifade eden Mirseliyeva, "Türkiye'mizden, devletimizden Allah razı olsun, bize sahip çıktılar. Onlar bizleri sevindirdi, Allah da onları sevindirsin." dedi.

Mirseliyeva, barınma merkezinde tüm ihtiyaçlarının karşılandığını, çeşitli sosyal imkanlar, mesleki ve eğitici kurs imkanları da sunulduğunu kaydetti.

Hayatları sürgünde geçtiği için yaşadıkları ülkelerin dilini öğrenmek zorunda kaldıklarını, bu nedenle anadilleri olarak gördükleri Türkçeyi öğrenme imkanlarının olmadığını anlatan Mirseliyeva, şöyle konuştu:

"Yıllardır biz anadilimizi bilmiyorduk. Televizyon dizilerinden öğrendiğimiz kadarıyla idare ediyorduk. Türkiye'ye geldik. Allah razı olsun bize Türkçe okuma yazma öğrenmemiz için de fırsat verildi. Çok çabuk öğreniyoruz. Daha öğreneceğimiz çok şey var. Türkçe öğrendiğimiz için çok mutluyuz."

Saniye Tursunova ise 66 yaşında olduğunu, hayatları sürgünde geçtiği için bugüne kadar gülmeyen yüzlerini Türkiye devletinin kendilerine sahip çıkarak güldürdüğünü kaydetti.

Türkiye'yi anavatanları, Türkçeyi de ana dilleri olarak gördüklerini vurgulayan Tursunova, "Ben 66 yaşındayım bugüne kadar anadilimde yazmadım, okumadım. Türkiye'ye geldik, Allah'a çok şükür bize burada anadilimizi öğretiyorlar. Türkçe okuma yazmayı öğreniyoruz, çok memnunuz." ifadelerini kullandı.

Ruhize Karacayva da sürgün hayatına maruz kaldıkları için ailesinin kendisini 5. sınıfa kadar okutabildiğini aktararak, içinde hep Türkçe öğrenme sevdasının bulunduğunu dile getirdi.

Karacayva, "Allah'a çok şükür Türkiye devleti bize bu imkanı da sağladı." dedi.

"Anadillerini öğrenirken çok hızlı yol kat ediyorlar"

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit, Ahıska Türklerinin Elazığ'a getirilmesinin planlandığı andan itibaren müdürlük olarak çalışmalara başladıklarını ve onların gelişiyle birlikte ihtiyaçları doğrultusunda başta öğrencilerin uzaktan eğitimi olmak üzere Halk Eğitim Merkezinin de desteğiyle çeşitli sosyal, kültürel, mesleki ve eğitici kurs imkanları sunduklarını belirtti.

Çalışma kapsamında Ahıska Türkü kadınlarının da isteği üzerine Türkçe okuma yazma kursları açtıkları aktaran Yiğit, şöyle devam etti:

"Burası soydaşlarımızın ana dillerini, Türkçeyi öğrenmeleri için de bir fırsat oldu. Yapmış olduğumuz çalışma kapsamında 20 kişilik sınıflar ve gruplar halinde soydaşlarımıza anadillerini öğrenmeleri için daha önce kullandıkları Kiril alfabesinden farklı olarak Latin alfabesiyle yoğunlaştırılmış temel düzeyde okuma yazma eğitimi veriyoruz. Anadillerini öğrenirken çok hızlı yol kat ediyorlar ve heyecanlı bir şekilde eğitimlerine devam ediyorlar. Hızlandırılmış eğitimimiz bittiği anda burada oluşturduğumuz kütüphaneden alacakları kitapları okuyarak eğitim sistemimize adapte olabilecekler."

Yiğit, Ahıskalı kadınların çok rahat bir şekilde Türkçe öğrenmelerinin yaşadıkları ülkelerde sürekli Türk dizilerini izlemelerinden kaynaklandığını anlatarak, bu şekilde Türkçeyi anlayabildiklerini ve belirli bir düzeyde konuşabildiklerini sözlerine ekledi.

(Abonesi olduğumuz AA’dan değiştirilmeden eklenmiştir.)

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız